NBD Biblion en Bookarang zetten kunstmatige intelligentie in

NBD Biblion en Bookarang zetten kunstmatige intelligentie in
NBD Biblion, de dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en scholen, gaat samenwerken met Bookarang, specialist op het gebied van literatuuranalyse en inhoudelijke boekaanbevelingen. De strategische samenwerking op het gebied van metadata gaat op 1 juli 2018 van start. Het eerste project is het automatisch metadateren middels kunstmatige intelligentie om zo bibliotheken sneller, efficiënter en meer gestandaardiseerd te voorzien van aanschafinformatie en catalogusinformatie.
 
NBD Biblion zorgt er met een professioneel team van bibliografen en redacteuren voor dat bibliotheken goed onderbouwde aanschafkeuzes kunnen maken uit het aanbod van zo’n 15.000 boektitels en AVM-titels per jaar. Met behulp van classificaties als PIM, SISO en trefwoorden worden titels goed vindbaar gemaakt voor de leden van de Openbare Bibliotheek. Door voor dit proces gebruik te maken van machine learning kan NBD Biblion haar klanten op termijn beter bedienen zonder de kwaliteitsnormen uit het oog te verliezen.

Het gebruik van machine learning maakt het ook mogelijk dat om meer metadata te genereren of die in de toekomst op een andere manier aan te bieden. Hierdoor kan de bibliotheek haar collectie nog beter ontsluiten voor de leden. Directeur Nina Nannini; “Dit is een belangrijke stap in het professioneler inrichten van onze processen waarbij we op termijn significant kosten gaan besparen voor onze klanten, de Openbare Bibliotheken (OB). Deze besparing kan dan worden aangewend voor bijvoorbeeld investeringen in collectie of nieuwe taken van de OB.”

Bookarang is een jong technologiebedrijf binnen de Nederlandse boekenmarkt en specialist op het gebied van tekstanalyse en inhoudelijke boekaanbevelingen. Zij zetten de nieuwste technieken op het gebied van kunstmatige intelligentie in om boeken inhoudelijk te analyseren. Voor NBD Biblion wordt technologie ontwikkeld om de specifieke metadata automatisch te genereren en zo een grote efficiëntieslag te kunnen maken. De implementatie van deze technologie zal stapsgewijs gebeuren en zal ongeveer twee jaar beslaan.