Zweedse universiteiten zeggen deal met Elsevier op

Zweedse universiteiten zeggen deal met Elsevier op
De Zweedse universiteiten en onderzoeksinstituten hebben als doel gesteld dat alle wetenschappelijke literatuur in 2016 via Open Access toegankelijk is. Dat betekent dat niet langer de lezers voor toegang tot de informatie betalen, maar dat de onderzoeksinstellingen de publicatie financieren om ruchtbaarheid aan hun resultaten te geven.

Het Bibsam Consortium, dat namens de onderzoeksinstellingen onderhandelt, heeft geen overeenstemming kunnen bereiken met Elsevier, ook in dat land een van de grootste wetenschappelijke uitgevers. Daarom is na twintig jaar de overeenkomst opgezegd.

Het Bibsam Consortium eiste directe toegang voor alle aangesloten onderzoekers tot alle artikelen die in publicaties van Elsevier verschijnen en een acceptabel tarief voor wetenschappers die hun bevindingen via één van die publicaties willen aanbieden.

Omdat er geen overeenkomst kon worden gesloten die ook in de toekomst een houdbaar open-accessmodel mogelijk maakt, wordt de bestaande overeenkomst per 30 juni beëindigd.