Alle werken van Mondriaan verzameld in online-catalogus

Alle werken van Mondriaan verzameld in online-catalogus
Op de geboortedag (7 maart) van Piet Mondriaan (1872-1944) lanceert het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis de digitale oeuvrecatalogus met een overzicht van alle 1473 bekende werken van deze Nederlandse meester. Mondriaans complete oeuvre is hiermee voor het eerst beschikbaar voor het brede publiek.

Na de publicatie in 1998 van het standaardwerk Piet Mondrian: catalogue raisonné van Robert Welsh (1932-2000) en Joop Joosten (1926-2017) is het onderzoek naar het werk van Mondriaan in een stroomversnelling geraakt. De digitale opvolger catalogue.pietmondrian.nl bevat de 30 recent aan Mondriaan toegeschreven werken, waaronder abstracte schilderijen waarvan het bestaan tot nu toe alleen werd vermoed. Daarnaast zijn er verschillende naturalistische werken van Mondriaan (her)ontdekt, waaronder het olieverfschilderij van de Oostzijdse molen aan het Gein bij maanlicht (circa 1903), dat het Rijksmuseum Amsterdam in 2005 verwierf.

De digitale oeuvrecatalogus van het werk van Piet Mondriaan bevat een schat aan nieuwe gegevens over tentoonstellingen, veilingen, herkomst en literatuur en wordt doorlopend geactualiseerd. Van ruim driekwart van de werken is een kleurenafbeelding opgenomen. Een ieder kan in de digitale catalogus gericht zoeken op jaar, onderwerp, techniek en formaat.
Mondriaan werd op 7 maart precies 146 jaar geleden geboren in Amersfoort. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw en speelde in Europa en de Verenigde Staten een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van figuratieve naar abstracte kunst.

The Mondrian Papers

De vraag naar een digitale oeuvrecatalogus van het werk van Mondriaan is ontstaan vanuit The Mondrian Papers, een meerjarig project van het RKD en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW), met als doel: de online publicatie van de complete correspondentie en theoretische artikelen van Mondriaan. Het eerste deel van deze uitgave staat gepland voor 2019. De voortgang van dit project is te volgen op www.mondrianpapers.org.