Kan iemand het internet een keer opruimen

Kan iemand het internet een keer opruimen


Is het echt zo erg? Nou nee. Ik zou ook gewoon in therapie dit probleem van me af kunnen zetten. Aan de andere kant is het wel een interessante vraag die zich langzaam ontwikkelt. Als elektronisch uitgever heb ik mijn medewerkers altijd de volgende les geleerd. Het opbouwen van een databestand is eenvoudig. De uitdaging zit in het perfecte onderhoud van dat databestand. Het echte werk is het organiseren van de juiste informatiestromen en het opzetten van geautomatiseerde systemen om het complete onderhoud van de databank te garanderen.
Een concreet voorbeeld: de opbouw van een databestand met alle advocaten in Nederland is niet moeilijk. Het onderhouden van de alle wijzigingen in kantoornamen, telefoonnummers, wijzigingen in achternaam door huwelijk, ga maar door, is een megaklus.

Dat niet iedereen daarin slaagt is wel duidelijk. Daar komen dus de dode linkjes al om de hoek kijken. Tik in Google voor de grap een 'oude' advocatenkantoornaam: SchutGrosheide, het kantoor heeft enkele jaren geleden de naam gewijzigd in DLA Piper. Het resultaat zou moeten bestaan uit archiefartikelen zoals die van mijn nieuwssites. Toch staan alleen al op de eerste resultaatpagina drie foute verwijzingen van volgens Google dus hoog aangeslagen bronnen. Bijvoorbeeld van fbg.nl een hele slechte en allerhande andere verzamelsites.

Wie is nu verantwoordelijk voor dat opruimen van internet? Ik probeerde zelf bij LinkedIn de informatie over mijn 'oude' bedrijf te verwijderen. KSU is vorige jaar verkocht aan Sdu. De activiteiten zijn verhuisd naar Den Haag, de rechtspersonen opgeheven, domeinnamen gestaakt. Ik ben een uurtje aan het puzzelen geweest op LinkedIn, maar kwam er niet uit. Wie schetst mijn verbazing toen ik het antwoord kreeg van de Helpdesk. Het kan niet! Organisaties zijn geen eigendom van iemand, maar van alle mensen die de organisatie in hun profiel hebben opgenomen. Ik kan wel doorgeven dat er iets gewijzigd is en dan voeren zij dat door, maar verwijderen behoort niet tot de mogelijkheden.

En zo gaat het maar door. Ik zie een overeenkomst tussen de Katholieke kerk en het internet. Beiden hebben een schijnbaar veel grotere omvang dan ze in werkelijk hebben. In beide gevallen is dat het gevolg van de moeite die het kost om uitgeschreven te worden. Heeft u wel eens geprobeerd om een profiel op Hyves te wissen, of op schoolbank.nl (dat is een soort prehistorisch sociaal netwerk), of op Twitter? Echt hopeloos wordt het om een profiel te verwijderen dat je per ongeluk aanmaakte, maar waarvan je het wachtwoord niet meer weet. En zo stikt het internet van de weesprofielen, profielen die door niemand meer worden beheerd of bekeken.

Het is tijd voor de Miep Kraak van het internet