Gloednieuwe ideeën om digitaal erfgoed te verbinden

Gloednieuwe ideeën om digitaal erfgoed te verbinden
Op 9 en 10 februari 2018 bundelen het Netwerk Digitaal Erfgoed, het Rijksmuseum en de KB | nationale bibliotheek (KB) hun krachten voor de HackaLOD): dé culturele Linked Open Data hackathon van 2018. Ontwikkelaars met creatieve ideeën worden uitgedaagd om in 24 uur nieuwe toepassingen te maken door verschillende erfgoedcollecties met elkaar te verbinden. Net als de vorige editie is de locatie weer bijzonder: de monumentale Posthoornkerk van P.J.H. Cuypers in het centrum van Amsterdam. Programmeurs mogen in het rijksmonument werken in het koor, bij het biechthokje of in de gewelven.
 
De vorige editie van de HackaLOD vond plaats in voormalig gevangeniscomplex De Vrije Wolf en werd gewonnen door ontwikkelaar Hay Kranen met zijn Erfgoedbot. Dit was een chatbot waarmee je via Facebook Messenger digitale erfgoedstukken kon oproepen en bekijken. Als prijs heeft de KB deze chatbot doorontwikkeld tot de KB Lab Bot.

Collecties beter zichtbaar

Het Netwerk Digitaal Erfgoed, een landelijk samenwerkingsverband van erfgoedinstellingen gericht op het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van Nederlands digitaal erfgoed, ondersteunt de HackaLOD. De KB, het Rijksmuseum en verschillende andere erfgoedinstellingen werken samen in dit netwerk en stellen voor deze hackathon diverse unieke datasets ter beschikking.

Praktische informatie

De HackaLOD vindt plaats op 9 en 10 februari in de Posthoornkerk te Amsterdam. Gedurende 24 uur krijgen programmeurs de mogelijkheid om te hacken in deze unieke locatie. Ze krijgen de beschikking over een werkplek, goede wifi, uitgebreid eten en een slaapplek in de gewelven van de kerk.

Symposium

De HackaLOD wordt zaterdagmiddag 10 februari afgesloten met een symposium over de mogelijkheden van linked open data. Het symposium is bedoeld voor medewerkers van musea, bibliotheken & archieven, wetenschappers en anders geïnteresseerden. Aan het einde van het symposium presenteren de ontwikkelaars wat zij tijdens de hackathon ontwikkeld hebben, gevolgd door de prijsuitreiking. Het programma van het symposium wordt later bekend gemaakt.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Hackalod waaronder de inschrijfmogelijkheden, zie www.hackalod.com. Inschrijven kan tot 31 januari 2018.