​Michael van Everdingen vertrekt bij de Koninklijke Boekverkopersbond

​Michael van Everdingen vertrekt bij de Koninklijke Boekverkopersbond
De directeur van de Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond (KBb), Michael van Everdingen, neemt na ruim vijf jaar afscheid van de boekensector. In het eerste kwartaal 2018 zal hij zijn carrière voortzetten als Managing Director bij Lemongrass Consulting te Londen.

Van Everdingen leverde een duidelijke bijdrage aan de ontwikkeling van de KBb waarbij de aandacht en inspanning verbreed is naar retail gerelateerde projecten. 

Vanaf zijn aanstelling in 2012 werden een groot aantal projecten ter hand genomen die inhaakten op het digitale tijdsgewricht. Zo werd de Boekenbon gedigitaliseerd waardoor deze ook gebruikt kan worden voor web aankopen. De branche is – in samenwerking met het ministerie van SZW - verrijkt met het intensieve trainingsprogramma Boekondernemer van de Toekomst, dat boekverkopers in staat stelt een klantgerichte en op meerdere geldstromen gebaseerde visie op hun eigen boekwinkel te ontwikkelen.

Anderhalf jaar geleden is onder de leiding van van Everdingen gestart met de ontwikkeling van platform Readr dat lokale boekhandels voorziet in een gepersonaliseerde loyaliteitsapp. Ontwikkelingen als Readr passen binnen de verwachtingen en eisen van de 2e kamer –met het oog op de vaste boekenprijs - dat de boekenbranche technologisch innovaties niet schuwt.

De boekverkoop in 2017 ligt nagenoeg op hetzelfde niveau als 2016, dus de neergang is gestopt, maar er is geen sprake van een substantiële groei. De toekomst voor de boekhandel hangt ook sterk af van ontwikkelingen in het online koopgedrag van de consument. Voor de opvolger van Van Everdingen liggen er voldoende uitdagingen.

(foto: Anna Green)