Alcarta: nieuwe online wereldatlas van ThiemeMeulenhoff

Alcarta: nieuwe online wereldatlas van ThiemeMeulenhoff
ThiemeMeulenhoff brengt een nieuwe atlas voor het voortgezet onderwijs op de markt: Alcarta. De atlas is ontwikkeld in samenwerking met Westermann Gruppe, Europa’s grootste atlasmaker, Boddaert Geoproducties en het aardrijkskunde-onderwijs.
 
Alcarta is ontwikkeld voor het Nederlandse aardrijkskundeonderwijs, voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs. Hierbij stonden de wensen en behoeften van docenten, leerlingen en ouders centraal. Alcarta online is daarom voor iedereen gratis toegankelijk (wel registreren). Naast Alcarta online verschijnt er in het voorjaar van 2018 ook een gedrukte versie.

Pieter Fock, portfoliomanager bij ThiemeMeulenhoff: “Een mix van een digitale en gedrukte atlas vraagt om een drempelloze toegang en soepele afwisseling. Dit willen we bereiken door Alcarta online voor iedereen gratis beschikbaar te stellen.”

Geografisch verhaal

Maarten Boddaert van Boddaert Geoproducties zag veel verbetermogelijkheden voor een nieuwe atlas: “Een atlas is geen willekeurige verzameling van kaarten, maar je vertelt een geografisch verhaal. In Alcarta komt de wereld in een logische opeenvolging van gebieden aan bod. Zo zijn de kaarten een waardevolle ondersteuning bij het vormen van het wereldbeeld.”

Alcarta bevat fraaie, gedetailleerde fysische kaarten, een uniek kleuren- en symbolensysteem om snel en intuïtief door alle informatie te navigeren en zoveel mogelijk kaarten op een vaste schaal die stuk voor stuk voorzien zijn van een legenda. Boddaert: “Doordat we deze atlas van de grond af aan hebben ontwikkeld, hebben we rekening kunnen houden met de wensen van docenten en leerlingen.”

Google Earth

In Alcarta online zijn alle kaarten op computer en digitaal schoolbord in detail te bekijken binnen een persoonlijke werkomgeving. De online atlas is voorzien van praktische navigatie en bevat slimme koppelingen naar Google Streetview en Google Earth. Elke afzonderlijke kaart is te openen in Google Earth, waardoor deze zichtbaar wordt in de context van de wereld.