'Auteurs krijgen te weinig voor uitleningen en abonnementen e-books'

'Auteurs krijgen te weinig voor uitleningen en abonnementen e-books'
Als een werk ook als e-book verschijnt, delen de meeste auteurs tot op heden niet mee in de opbrengsten die de uitgever ontvangt voor uitlenen door de bibliotheek en opname in betaalde abonnementsdiensten, stellen Stichting Lira en de Auteursbond.

Dit blijkt uit onderzoek dat Stichting Lira en de Auteursbond in mei hebben laten uitvoeren door Kantar Public. Daarbij is specifiek gekeken naar e-lending: het uitlenen van e-books door openbare bibliotheken (via Bibliotheek.nl) en naar e-books in commerciële abonnementsdiensten zoals Kobo Plus en Bookchoice (voorheen Elly’s Choice).

Ruim 800 schrijvers en vertalers, van wie werk ook als e-book verschijnt, deden mee aan dit onderzoek. De meesten van hen hadden in 2016 nog niet gedeeld in de opbrengsten van de exploitatie van hun werk via de genoemde kanalen. In veel gevallen zijn er geen afspraken tussen auteurs en uitgevers over een vergoeding gemaakt.

Stichting Lira en de Auteursbond gaan nu in gesprek met uitgevers om tot betere afspraken te komen over deze vergoedingen en de transparantie van royaltystatements.