Giphart en computer gaan samen schrijven

Giphart en computer gaan samen schrijven
Ronald Giphart gaat experimenteren met kunstmatige intelligentie. Hij gaat samen schrijven met een, vooralsnog naamloze, computer die gevuld is met tienduizend Nederlandstalige boeken - samen goed voor een miljard woorden. De verwachting is dat de combinatie van Gipharts verbeelding en de computers rekenkracht tot spectaculaire literatuur leidt.
 
De techniek is nog volop in ontwikkeling. Een heel boek kan door de robot nog niet geschreven worden, maar een aantal alinea’s lukt al wel. Dr. Folgert Karsdorp van het Meertens Instituut: “Het is fascinerend te zien wat voor mooie en spannende zinnen er nu al uit ons experiment rollen. Het experiment roept ook interessante vragen en dilemma’s op zoals: wat is creativiteit en wat is authenticiteit? Wat is de rol van de menselijke auteur en hoe kan kunstmatige intelligentie gebruikt worden als hulpmiddel bij het schrijven?
 
Deze nieuwe technieken zijn vergelijkbaar met de uitvinding van de elektrische gitaar: die bestond al voordat Jimi Hendrix virtuoze solo’s speelde, en net als met de elektrische gitaar moeten we nog ontdekken hoe deze taalmodellen ‘bespeeld' moeten worden om tot nieuwe literatuur te komen.”

Ronald Giphart

De auteur als creatief genie is bij dit schrijfproces van groot belang, menselijkheid maakt de slimme machine krachtiger. Voor auteur Ronald Giphart (1965) bekend van Ik ook van jou en Phileine zegt sorry breken dan ook spannende tijden aan. Hij zal in ieder geval nooit meer last hebben van een writer’s block: “Het is enorm spannend wat voor verhaal we samen gaan schrijven. Normaal gesproken verzin ik zelf het plot, werk ik de karakters uit en zoek de woorden. Nu gaat de robot me daarbij helpen. Ik ben de baas, maar hij doet het werk!”
 
De komende maanden gaat Giphart met de robot aan de slag. Tijdens Nederland Leest in november zal hij daarnaast ook als ambassadeur van de campagne optreden en bibliotheken door het hele land bezoeken.