​Digitale literatuur op Poetry Rotterdam

​Digitale literatuur op Poetry Rotterdam
Tijdens de 48e Poetry International Festival Rotterdam was er afgelopen weekend de mogelijkheid om digitale literatuur mee te maken. De digitale projecten C.a.p.e. Drop-Dog en 3DPoetryEditor konden worden ervaren in de Schouwburg van Rotterdam. Beide projecten waren mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.

De 3DPoetryEditor is een app waarmee gedichten kunnen worden geschreven die van drie dimensies gebruikmaken. De zinnen waaruit het gedicht wordt opgebouwd staan niet alleen horizontaal en verticaal op het scherm, maar ook in de diepte van de virtuele ruimte van het scherm. De tekst van het gedicht staat onder, boven en achter elkaar, sommige dichtbij en andere ver. Die zinnen kunnen weer met elkaar verbonden worden zodat het lezen in meerdere richtingen mogelijk wordt. Voor bezoekers bestaat de mogelijkheid om de 3DPoetryEditor tool uit te testen. Initiatiefnemers en makers van de tool Michiel Koelink en de Noorse Jon Ståle Ritland begeleiden de workshop en gaven uitleg over het gebruik.

Met het project C.a.p.e. Drop-Dog konden bezoekers zich door middel van virtual reality onderdompelen in de wereld van twee korte verhalen van Tonnus Oosterhoff: Drop en Dog. Uitgerust met een videobril, trackers en een hoofdtelefoon waan je je in een andere ruimte en tijd en terwijl je je voortbeweegt, ontwikkelt het verhaal zich. De combinatie van kijken, lezen, horen en bewegen heeft een impact op de leeservaring: de bezoeker voelt wat er gelezen wordt in het ‘hier en nu’. De virtuele performance is gemaakt door het Brusselse collectief CREW.