Ontwikkeling wereldwijde e-bookmarkt heel diffuus

Ontwikkeling wereldwijde e-bookmarkt heel diffuus
In het Global Ebook Report van dit jaar concludeert de vermaarde consulent Rüdiger Wischenbart dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende onderdelen van de markt voor e-books. Waar eerder alleen de snelheid van de groei van het relatieve marktaandeel verschilde, zijn er nu geen wereldwijde trends meer te ontdekken.
 
Een belangrijk probleem is daarbij dat het vrijwel onmogelijk is om te tellen hoeveel e-books geproduceerd en verkocht worden. De meeste landen kennen geen equivalent van ons CB en lang niet alle verkoopplatforms zijn scheutig met cijfers. Boeken van selfpublishers, die in sommige landen en sectoren de helft van de productie verzorgen, worden ook buiten de bestaande kanalen verkocht.  
 
In Italië stijgt de verkoop van goedkope (minder dan € 5,-) e-books ten opzichte van duurdere. In Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk, waar het aandeel e-books aanvankelijk het snelst steeg, is de groei eruit. Het aandeel van de selfpublishers groeit wel, ten koste van dat van de uitgevers. Ook in West-Europa is de groei eruit. In Nederland en Duitsland is het aantal e-readers en e-books hoger dan in de ander landen, maar beduidend kleiner dan in de VS en UK.
 
In China groet de boekenmarkt gestaag en in het kielzog ook de e-boekenmarkt. Maar pas sinds kort zijn de Chinezen bereid te betalen voor digitaal leesmateriaal.
 
Voor meer cijfers en het hele rapport kunt u terecht bij Publishing Perspectives.