​R&D zit niet in het uitgevers-dna

​R&D zit niet in het uitgevers-dna
Suzanne Meeuwissen houdt zich binnen het Letterenfonds bezig met onder meer innovaties in de boekenbranche en creatieve innovaties aan de kant van de makers. Het levert een geanimeerd gesprek op, dat alle kanten van het boekenvak opwaait.

Meeuwissen begint na haar studie als redacteur bij Uitgeverij Kwadraat in Utrecht waar ze al heel snel in contact komt veel jonge auteurs. Daarna maakt ze twee uitstapjes, redacteur bij het magazine Lekker en redacteur bij een wetenschappelijk economisch onderzoeksinstituut onder leiding van Eduard Bomhof (wie kent hem nog?). Uiteindelijk komt ze terecht bij de voorloper van het Letterenfonds,  Nederlands Literair Productie en Vertalingen Fonds (NLPVF). Op het moment dat dit fonds samen met het Fonds voor de Letteren opgaat in het huidige Letterenfonds komt de vraag wie zich met innovatie bezig zou willen houden. Tot haar eigen verbazing is zij de enige die spontaan de hand opsteekt en zo wordt Meeuwissen de schakel tussen de makers en de creatieve industrie.

Meeuwissen vindt het opmerkelijk dat ze eigenlijk meer de makers en die creatieve industrie bij elkaar brengt dan de uitgevers en de makers. Zij speurt enige terughoudendheid bij uitgevers om nieuwe ontwikkelingen, zoals augmented reality, te omarmen en samen met auteurs hierin ervaringen op te doen. Volgens haar is één van de redenen dat R&D niet echt in dna van uitgevers zit.

“Uitgevers hebben in tegenstelling tot andere industrieën nooit geld opzij gezet voor R&D. Daar zag men nooit de noodzaak toe. En nu zie je dat veel vernieuwing van buitenaf  komt”. Dat wil niet zeggen dat Meeuwissen niet met een positieve blik richting uitgevers kijkt, integendeel, maar ze is wel van mening dat de innovaties wellicht afgedwongen moet worden door de makers, de auteurs.

Vanuit het Letterenfonds houdt Meeuwissen zich dan ook voornamelijk bezig met ontwikkelingen op het gebied van augmented reality en virtual reality en hoe deze ontwikkelingen een rol kunnen spelen bij nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Haar stelling is dan ook dat auteurs door het inzetten van deze nieuwe technieken de uitgevers kunnen overtuigen mee te innoveren. 

Over onder meer de relatie uitgever en auteur, over technologische vernieuwingen en over innovaties in het boekenvak zal Meeuwissen op 7 juni een prikkelend gesprek hebben met Ronnie Overgoor op inct.live.

Andere interview gasten: Gert-Jan Lasterie (TMG Digital), Femmetje de Wind (Wayne Parker Kent) & Ward Wijndelts (Vrij Nederland).
Inct.live is op 7 juni in Theater de Omval in Diemen.
Meld je nu aan, we hebben maar 50 plaatsen beschikbaar!

Meer info  Direct aanmelden