Duitsland: miljoenenboetes voor haatzaaien

Duitsland: miljoenenboetes voor haatzaaien
In Duitsland zijn sociale media binnenkort niet langer slechts technologiebedrijven die een infrastructuur verzorgen (zoals zij zichzelf graag zien) maar echte media: ze worden medeverantwoordelijk voor de berichten die gepubliceerd worden. Als zij onvoldoende hun best doen om haatzaaiende berichten of nepnieuws te verwijderen kunnen zij een fikse boete krijgen.

Het Duitse kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend dat inhoudt dat internetplatforms voortaan beboet kunnen worden als zij haatzaaiende berichten of nepnieuws langer dan 24 uur online laten staan. Die boete is maximaal 50 miljoen euro. Ook moeten bedrijven de identiteit van de betreffende gebruikers kenbaar maken.
 
De wetgeving moet de status aparte die sociale media tot nu toe hebben afbreken: wat in het echte leven en in de andere media niet mag, zal voortaan ook op internet verboden zijn. Tegenstanders vrezen dat de internetplatforms hun algoritmen uit voorzorg zo scherp afstellen dat ook niet-criminele uitingen geblokkeerd worden. Dat zou de vrijheid van meningsuiting beperken en ertoe kunnen leiden dat bepaalde nieuwsfeiten niet naar buiten komen.