Data ondersteunen de vaste boekenprijs en het boekenvak

Data ondersteunen de vaste boekenprijs en het boekenvak
Het geplande kenniscentrum van d eBoekverkopersbond moet uitgroeien tot dé plek waar alle informatie afkomstig uit de boekhandel wordt verzameld ten behoeve van de Wet op vaste boekenprijs.

Achterliggend gegeven is dat de boekensector tot taak heeft aan te tonen dat de Wet leidt tot een breed en gevarieerd aanbod van titels. Volgens het Kabinet is het in stand houden van zo’n compleet aanbod belangrijk, mede in de wetenschap dat de inkomsten in de boekensector teruglopen en de digitalisering ingrijpende gevolgen heeft. Minister Jet Bussemaker van Cultuur noemt een vaste prijs voor boeken een belangrijk instrument voor een gezonde leescultuur. 

De minister stelde als een van de voorwaarden voor verlenging van de Wet op de vaste boekenprijs dat inzichtelijk wordt hoe de Wet op dit moment in het boekhandelsvak werkt en hoe het staat met de innovatie binnen het vak. De minister zal nog dit jaar in een tussentijds verslag aan de Tweede kamer uiteen willen zetten of de Wet effectief bijdraagt aan een groter en meer divers boekenaanbod.

In het afgelopen jaar heeft de KBb in nauwe samenwerking met OCW meegewerkt aan het onderzoek naar kruissubsidie en aan de oprichting van KVB Boekwerk dat als kerntaak heeft het verzamelen en analyseren van informatie in het belang van de evaluatie van de Wet op de vaste boekenprijs.

Inzicht
Om het functioneren van de boekenmarkt in het kader van de Wet goed in beeld te brengen, is inzicht nodig. Dan gaat het om een periodieke, consistente en kwantitatieve beschrijving van de werking van de brede beschikbaarheid van een veelzijdig aanbod. Samengevat in drie punten:
  1. Vaststellen brede beschikbaarheid van titels, waaronder een groot aanbod van minder populaire boekentitels;
  2. Economische waarde van de sector in kaart brengen wat o.a. betreft werkgelegenheid, toegevoegde waarde en belastingopbrengsten;
  3. Informatie vergaren over het functioneren van de boekwinkel als onderdeel van de totale keten. Denk aan informatie die is uitgesplitst naar marktgegevens, type boek, betekenis van de boekwinkel in de keten en in termen van culturele en maatschappelijk toegevoegde waarde.
Wat hiervoor nodig is, zijn data. Niet alleen van CB, CBS en Stichting Marktonderzoek Boekenvak (GfK) maar ook anonieme data van de boekhandels.  

Sectorkennis
Voor de verzameling van de (anonieme) data van de boekhandels is het KBb Kenniscentrum opgericht. De belangrijkste doelstelling is om op basis van de verzamelde informatie de vragen t.a.v. het effect van de Wet te beantwoorden en daarvoor levert het Kenniscentrum aan KVB Boekwerk de benodigde informatie.

Met de verzamelde data bouwt de KBb ook sectorkennis op die op termijn zorgt voor nieuwe inzichten en commerciële kansen. In en buiten de sector zijn vele databronnen die allemaal een deel van de werkelijkheid in cijfers en kennis vertegenwoordigen. Op termijn (2017-2020) wordt deze kennis verder ontsloten en relevant gemaakt voor het vitaliseren van de volledige sector.

Implementatie in volle gang
In 2016 is een zogenaamd ‘proof of concept’ ontwikkeld aan de hand waarvan is getoetst hoe het KBb Kenniscentrum geautomatiseerd de geanonimiseerde data van de KBb-leden kan verzamelen. Begin dit jaar is de implementatie van het Kenniscentrum gestart. Op dit moment worden leden- , verkoop- en titeldata aangesloten op het Kenniscentrum. De implementatie volgt een groeimodel in vijf fases. Iedere fase vertegenwoordigt een extra functionaliteit in het Kenniscentrum.

In de eerste fase (begin dit jaar) is een licentie voor het geautomatiseerde systeem aangeschaft en een infrastructuur gebouwd. Daarna volgde een eerste verzameling van verkoopdata van de winkels (deze fase loopt nog). In de derde fase (die in april start) worden hieraan voorraad- en inkoopdata toegevoegd. In de vierde fase (vanaf begin mei) volgt een aanvulling met informatie over overige kosten van boekverkopers en tenslotte verzamelt het Kenniscentrum aanvullende (data)inzichten. Nog voor de laatste fase zal een koppeling gemaakt worden met de onderzoeksuitkomsten van SMB-GfK en informatie vanuit de Bijzondere Leerstoel voor de Boekhandel.

Met het live gaan van Readr (een klantenkaart voor de boekhandel), gepland voor eind maart / begin april, zullen de aangesloten boekhandels ook geanonimiseerde data leveren voor het Kenniscentrum. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de dataverzameling bij boekhandels die nog niet op Readr zijn aangesloten. De planning is op dit moment dat het Kenniscentrum volledig operationeel ten tijde van de ALV eind mei, voor alle op Readr aangesloten boekhandels. De overige boekhandels zijn dan operationeel eind juli van dit jaar.

http://www.boekbond.nl/nieuws/data-ondersteunen-de-vaste-boekenprijs-en-het-vak/Bron: Boekverkopersbond