In de roos! De juiste redacteur op de juiste plek

In de roos! De juiste redacteur op de juiste plek


Kaf van koren
Voor organisaties die zelfstandig redactionele kracht werven, is dit een tijdrovende en lastige klus. Is deze kandidaat werkelijk geschikt voor de vacante functie? Is hij of zij echt de geboren nieuwsjager, contentmanager of eindredacteur, of is de bittere noodzaak om een baan te veroveren het eigenlijke motief van de kandidaat? In zo’n situatie is niets zo lastig als het maken van een goede inschatting van mensen. Een objectief selectiesysteem zou houvast bieden. In dit artikel bieden wij u een inkijk in de ontwikkeling en werking van zo’n systeem: het RedactoGram.

Persoonlijkheid in kaart
Persoonlijkheids- en vaardigheidstesten zijn er in alle soorten en maten. Zij toetsen karakter, sociale vaardigheden, organisatiesensitiviteit, stressbestendigheid, IQ en EQ. Denk aan de Meyers-Briggs Type Indicator. Ondanks dit schijnbare overaanbod miste [De Redactie] in de dagelijkse praktijk als intermediair voor redactionele vacatures een tool om de feitelijke redactionele competenties van een sollicitant zo objectief mogelijk in kaart te brengen.

Enneagram
Met behulp van een aantal deskundigen is daarom het Enneagram verbijzonderd tot het RedactoGram. Het Enneagram gaat uit van negen typen. Geen enkel mens is qua karakter een zuivere één of een zuivere negen. We hebben allemaal een Enneagram pincode die bestaat uit de typen die op ons gedrag de meeste invloed hebben. Die pincode kan overigens in de loop van ons leven veranderen. Is het Enneagram algemeen, het RedactoGram is zeer specifiek.
De waarnemingen van het Enneagram zijn geprojecteerd op de redactionele omgeving. Zo gaat het binnen de redactionele context niet om de vraag welk type mens tegenover ons zit, maar met welk type redacteur we te maken hebben.

Geboren eindredacteur
Het RedactoGram bestaat uit in totaal 45 vragen die grotendeels ingaan op situaties in een redactionele omgeving. Per vraag krijgt de sollicitant twee stellingen te zien. Telkens moet de deelnemer een keuze maken voor de stelling die het meest op hem van toepassing is. Na afronding van de test wordt de score per type weergegeven en is er een beschrijving te zien van het dominerende type.
Is dit bijvoorbeeld een duidelijke één of drie? Die uitkomst geeft veel duidelijkheid. Een goede eindredacteur zal bijna altijd een één (perfectionist) en een twee (helper) in zich hebben. Een drie (winnaar) is ambitieus, gedreven en streeft naar persoonlijke eer. Maar van dit type is ook bekend dat hij het niet altijd zo nauw neemt met de waarheid, en dus niet de ‘geboren’ wetenschapsjournalist of eindredacteur zal zijn.

Entreetoets
Het RedactoGram is zeker geen dogma. Het is een zeer praktisch en makkelijk inzetbaar hulpmiddel voor nog meer professionaliteit bij de beoordeling van kandidaten. Een soort ‘entreetoets’, waarbij de resultaten een goede leidraad vormen voor een nog effectievere sollicitatieprocedure. In de praktijk van [De Redactie] geldt dat de resultaten tijdens een intakegesprek met de kandidaat worden besproken. Herkent de sollicitant zich in het profiel? En past de functie bij nader inzien wel zo goed bij zijn persoonlijkheid? Het doel is niet om een sollicitant in een hokje te drukken. Het doel is objectiviteit. En dat is een gedeeld belang.

Anke Brummerhop