Boekenverkoop Vlaanderen 2016: lichte daling

Boekenverkoop Vlaanderen 2016: lichte daling
Boekenverkoop in Vlaanderen kent lichte daling in 2016 maar houdt goed stand.

De omzet van de verkoop van papieren boeken in Vlaanderen is in 2016 licht gedaald met 0,7 %. Vooral het laatste kwartaal van 2016 maakte zoals verwacht veel goed. De meest opvallende groei zat ij de kinderboeken. De verkoop van digitale boeken steeg naar 3,9 % van de totale boekenmarkt. 

Het sterkst groeiende kanaal in de verkoop van papieren boeken zijn de internetwinkels. Hun omzet steeg in 2016 met 19% en hun marktaandeel stijgt van 14,4 % naar 17,2 %. De boekensector volgt daarmee de stijgende trend van de internetverkoop in andere sectoren.
De assortimentsboekhandel heeft een minder goed jaar achter de rug en kende een omzetdaling. De gereglementeerde boekenprijs die door Minister van Cultuur Sven Gatz in het nabije vooruitzicht wordt gesteld, komt dus geen dag te vroeg volgens branche-organisatie Boek.be.

Vergeleken met andere Europese landen, bevindt Vlaanderen zich in het midden van de groep. Nederland kende een tweede jaar op rij een positief resultaat (van 3,7% naar meer dan 5 %). Ook Duitsland en Spanje tekenen positieve cijfers op met respectievelijk +2,9% en +2,6%. Frankrijk en Wallonië daarentegen kennen een lichte omzetdaling in de boekenverkoop met resp. -1,2 % en -1,8 %.

De e-bookverkoop is gestegen naar 4 % van de totale boekenverkoop. Als de verkoop van digitale boeken afgezet wordt tegen de totale verkoop van fysieke en digitale boeken dan hebben de digitale boeken een marktaandeel van 22,5 %. Bijna 30% van de beschikbare titels zijn ook e-book beschikbaar. Het genre dat het digitale segment blijft beheersen is de literaire fictie. Gemiddeld is in Vlaanderen een e-book ongeveer de helft goedkoper dan zijn papieren evenknie.



Download hier de ebook barometer voor Vlaanderen