Interactieve website Straatpoëzie gelanceerd

Interactieve website Straatpoëzie gelanceerd
De Universiteit Utrecht lanceert Straatpoëzie: een interactieve website met als doel een inventarisatie te maken van alle poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. De website maakt onderdeel uit van onderzoek van Kila van der Starre naar poëzie buiten het boek, dat ondersteund is door Stichting Lezen, MarktEffect en het Nederlands Letterenfonds. Straatpoëzie wordt in de Poëzieweek (26 januari t/m 1 februari) gelanceerd.

Er zijn ontzettend veel gedichten te lezen in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen, maar niemand weet precies hoeveel, waar en van wie. De nieuwe website Straatpoëzie heeft als doel om een inventarisatie te maken van al die poëzie. De website archiveert hiermee literair erfgoed.

Op www.straatpoezie.nl staat een interactieve kaart waarop de locaties van de gedichten in de openbare ruimte staan aangegeven. Iedereen kan hierop gedichten zoeken, bijvoorbeeld als je benieuwd bent waar in jouw buurt gedichten te vinden zijn of als je wilt weten op welke locaties er gedichten te lezen zijn van jouw lievelingsdichter.

De website presenteert van ieder gedicht de locatie en indien mogelijk de tekst van het gedicht, de naam van de dichter, een foto, de datum waarop het gedicht is aangebracht, eventueel de datum van verwijdering, de relatie tussen het gedicht en de locatie, die initiatiefnemer, de vormgever, het boek waarin het gedicht eventueel is opgenomen, wetenswaardigheden en een link naar meer informatie.

Op dit moment bevat de database van Straatpoëzie bijna 500 gedichten. Vermoed wordt dat er nog honderden meer zijn. Met behulp van crowdsourcing wil Kila van der Starre alle straatpoëzie in Nederland en Vlaanderen in kaart brengen. Iedereen die een gedicht in de openbare ruimte kent kan dat gedicht toevoegen via een formulier.

Straatpoëzie is onderdeel van het promotie-onderzoek naar poëzie buiten het boek van Kila van der Starre. De gegevens in de database van Straatpoëzie zullen in haar onderzoek gebruikt worden. De website is gerealiseerd met behulp van de afdeling ICT & Media van de Universiteit Utrecht en met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).