E-zine over ontwikkelingen open access

E-zine over ontwikkelingen open access
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) publiceert een tweede e-zine over de succesvolle Nederlandse aanpak om open access te bereiken. Universiteiten trekken samen op om wetenschappelijke artikelen vrij toegankelijk te maken voor iedereen. Op de weg naar 100% open access zijn al grote stappen gezet die internationaal op veel aandacht kunnen rekenen.

Open access maakt in Nederland een razendsnelle groei mee die wereldwijd wordt opgemerkt. De snelle groei is het resultaat van een eigenzinnige aanpak, geïnspireerd en gesteund door (inter)nationale organisaties om ons heen. Het principe, de ambities en de aanpak gelden internationaal als voorbeeld in de wetenschappelijke wereld, bij de nationale overheden en binnen de Europese Unie. Het e-zine dat de VSNU in het voorjaar van 2016 publiceerde, heeft tot veel positieve reacties geleid en is door alle dynamiek alweer toe aan een update.

Het belang van open access kwam enkele jaren terug slechts mondjesmaat aan de orde in politieke debatten. Nu staat het thema prominent op de agenda in vrijwel alle partijpolitieke programma’s in Nederland. Het Nederlandse voorzitterschap van de EU in 2016 heeft duidelijk bijgedragen aan de verdere groei van open access in Europa. In Europa is het doel gesteld om in 2020 over te gaan op open access voor wetenschappelijke publicaties.

Naast bovengenoemde nationale en internationale ontwikkelingen, hebben de Nederlandse universiteiten gezamenlijk opnieuw grote stappen gezet naar vrije toegankelijkheid van wetenschappelijke artikelen voor iedereen. Met grote uitgeverijen zijn contracten gesloten waardoor nog meer artikelen van onze onderzoekers zonder extra kosten online ‘open access’ beschikbaar worden.
Open access is een concrete opmaat naar het bredere ‘open science’. Daarbij gaat het niet alleen om de toegankelijkheid van publicaties maar ook om die van de onderliggende gegevens. Het doel van beide bewegingen is het versterken van de verbinding tussen wetenschap en samenleving.

Bekijk hier het e-zine