Streamingdienst BUKU vindt eerste uitgeverij voor samenwerking

Streamingdienst BUKU vindt eerste uitgeverij voor samenwerking
Op 11 januari jl hebben Uitgeverij Koninklijke van Gorcum  en BUKU  een samenwerkingsovereenkomst getekend. Koninklijke Van Gorcum uit Assen is een innovatieve uitgeverij die de HBO-markt als een van haar speerpunten heeft. BUKU is een in Nederland gevestigde streamingdienst die te vergelijken is met Spotify, maar dan voor studieboeken.
 
Met het ondertekenen van de overeenkomst is Koninklijke van Gorcum, één van de oudste uitgeverijen in Nederland, de eerste uitgeverij die zich aansluit bij BUKU. BUKU is in gesprek met veel meer uitgevers en hoopt snel ook de overige HBO-uitgevers aan te kunnen sluiten.
 
Jeff van der Laan, directeur van BUKU legt uit: “BUKU streeft er naar om bij de start alle studieboeken die voor het HBO in Nederland worden gebruikt, in haar applicatie op te nemen. Zo kunnen HBO-studenten voor een vast bedrag (dit wordt maximaal 25 euro per maand) gebruik maken van alle studieboeken op al hun devices (laptop, smartphone, desktop en tablet). Ze kunnen zoveel boeken gebruiken als ze willen, ze kunnen switchen van studie en ze kunnen extra vakken volgen, zonder dat dit kostenverhogend werkt. Verder kunnen ze aantekeningen maken in hun boeken, arceren, zelf boekenlijsten opstellen en al hun aantekeningen in een boek met een druk op de knop concentreren op één plek. Ook biedt de applicatie ruimte voor interactieve content (filmpjes, oefeningen, proefvragen, etc.)”.
 
Kor IJszenga, directeur en eigenaar van Koninklijke Van Gorcum, is ervan overtuigd dat naast papieren boeken een streamingdienst zoals BUKU voorziet in een behoefte van studenten en onderwijsinstellingen. “De aanschaffractie (de nieuwe papieren boeken die worden aangeschaft door studenten) loopt al jaren achteruit. Kopiëren, tweedehands boeken, lenen, gedeelde dropboxen en andere alternatieven, zorgen voor teruglopende inkomsten bij uitgevers. Door een relatief goedkoop abonnement te verkopen op het digitaal gebruik van boeken (‘gebruiken is het nieuwe hebben’), zullen veel studenten ervoor kiezen niet meer te kopiëren of tweedehands te kopen, maar om een abonnement te nemen op BUKU. Wij zijn er dan ook trots op dat we de eerste uitgever in Nederland zijn, en misschien wel ver daarbuiten, die volgens het ‘Spotify-principe’ studiemateriaal aanbiedt door de samenwerking met BUKU”.
 
Ook voor onderwijsinstellingen is deze ontwikkeling goed nieuws. Onderwijsinstellingen worden steeds vaker geconfronteerd met studenten die hun materiaal niet op orde hebben: geen boeken, stapels kopieën, verkeerde druk, etc. En docenten mogen vaak, vanwege de totale boekenprijs, maar één boek voorschrijven voor hun vak. Met BUKU hebben studenten hun boeken altijd up to date en bij zich en kunnen docenten alle boeken gebruiken die ze maar willen, zonder dat dit een prijsverhogend effect heeft voor de student. Ook streven steeds meer HBO-instellingen naar paperless werken, wat met BUKU mogelijk wordt. Tenslotte krijgen docenten in het Hoger Onderwijs zelf een gratis abonnement op BUKU, wat hen gebruikersgemak oplevert en waardoor ze in één keer alle voor hun vak relevante literatuur kunnen inzien en gebruiken.