Van SGML Congres naar XML Amsterdam - 20 jaar congresseren

Van SGML Congres naar XML Amsterdam - 20 jaar congresseren


XML was hip en hot, en zowel de manager als de ontwikkelaar kwam graag naar het congres. Dat uitte zich in het programma, er was een hardcore track waar de ontwikkelaars werden bijgepraat over de ontwikkeling van SGML, XML en de daaraan gerelateerde standaards. De managers zochten houvast om hier sturing aan te geven, en bezochten het praktijk track met best practices, en ik geloof dat we zelfs een keer een business cases track hadden.
Het aardige was ook dat er altijd een heel diverse groep op af kwam; van vliegtuigbouwers die technische documentatie maken, tot vertalers die standaardzinnen in een vertaalgeheugen willen bewaren. En uiteraard de grote uitgevers.

Die heterogeniteit was voor mij, en ik denk ook voor anderen, zeer inspirerend. Je moet bedenken dat SGML en XML in eerste instantie in de uitgeverij werd ingezet als een neutrale vorm van zetten, meer niet. Pas later drong het besef door dat er efficiëntere processen zouden kunnen worden vormgegeven op basis van standaard componenten. Ik heb veel discussies gevoerd met directeuren, managers en uitgevers die XML vooral 'duur' vonden.

Architectuur denken was in het begin absent. Voor mij was bijvoorbeeld een case van de Royal Air Force (RAF) zeer inspirerend, die lieten zien dat hun documentatie werd opgebouwd uit informatie componenten die maar op één plek hoefden te worden beheerd, om vervolgens foutvrij in alle publicaties te worden gebruikt.
Ondertussen groeide het belang van uitgeven op internet en groeide de toepassing van XML en gerelateerde standaards als kool. De internet bubble rond de eeuwwisseling zorgde ook voor een 'XML Congres bubble'; de vereniging had meer dan 400 leden, het congres trok ruim 200 mensen over twee dagen en overnachten in het hotel was voor velen geen bezwaar. Er was dus ook een leuk programma buiten het congres om.

Daarna veranderde het snel, niet alleen vanwege de veranderende economie. XML is niet meer weg te denken, wordt een commodity. Gerelateerde standaards als XSL-FO en XQuery ontwikkelen zich en Best Practices zijn zo langzamerhand bij ieder bekend. Het werken met informatie componenten staat bijvoorbeeld niet meer ter discussie, en dat XML leidt tot efficiëntere processen begrijpt nu vrijwel iedereen.

Het XML congres heet nu 'XML Amsterdam' en heeft aansluiting gezocht bij het zeer populaire XML Prague. Beiden richten zich op de community van ontwikkelaars, die in toenemende mate internationaal is; voertaal Engels dus. En dus was ik vorige week op XML Amsterdam zowat de enige met stropdas, en was er geen track met business cases meer. Wel een track over de - internationale - ontwikkelingen rond XML en gerelateerde standaards, en veel techtalk over de toepassing daarvan. Heel verstandig, want er bleek vorige week nog steeds behoefte aan intervisie met collega’s in andere disciplines. En raad eens wat? Bij de closing keynote, zag ik dat spreker John Snelson van MarkLogic een paardenstaart had. Gelukkig, sommige dingen veranderen niet.