Reacties op overnamevoorstel TMG (update)

Reacties op overnamevoorstel TMG (update)
Gisteren werd aangekondigd dat het Vlaams-Nederlandse Mediahuis samen met VP Exploitatie een bod heeft gedaan op de aandelen van TMG, moederbedrijf van onder meer De Telegraaf. Vandaag reageerden andere nieuwsmedia daarop.

De Telegraaf zelf kopt in stijl: Onze krant prooi Belgen, maar laat een stellingname achterwege. Op de site zijn wel drie ingezonden stukken over dit onderwerp tot brief van de dag gemaakt. Die hebben alle drie de strekking dat het land in de uitverkoop gaat en de mogelijke overname van de krant een symptoom daarvan is.
 
De andere nieuwsmedia doen meer moeite het bod te duiden. De mogelijke overname van TMG is volgens hen niet alleen een kwestie van nieuwe eigenaren, het betekent ook dat de koers van het concern anders wijzigt. Zowel de Volkskrant als Villamedia zien het feit dat de familie Van Puijenbroek meedoet als een motie van wantrouwen tegen directeur Van der Snoek en de investeerders van Dasym (Frank Botman en John de Mol). Hun strategie van snelle digitalisering en meer samenwerking met Sanoma/SBS is geen succes en wordt door lang niet iedereen binnen de organisatie gesteund. Het is al lang onrustig bij TMG: het beleid is verschillende keren bijgesteld. Dat heeft beperkt resultaat opgeleverd, maar wel voor veel onrust en ontevredenheid bij het personeel gezorgd. Dat zou de reden zijn dat het deel dat de huidige strategie niet ziet zitten een overname verwelkomt en degene die de strategie juist voorstaan en implementeren weinig in het bod zien.
 
Volgens FD en NRC zijn Botman en De Mol onaangenaam verrast ("Ik wist niet dat we te koop waren", zou Botman gezegd hebben). Dat kan ook strategie zijn: door tegen te stribbelen gaat het bod mogelijk omhoog. TMG is niet de best renderende belegging.

Aandelenmarkt

De aandelenmarkt is niet heel lang onder de indruk van het bod geweest. De koers is na een korte opleving vandaag terug naar € 4,88. Volgens media-expert Marianne Zwagerman (ex TMG) is de koers al lang te laag en zal die met het huidige beleid niet gaan stijgen. Volgens Johan van den Hooven, beleggingsanalyst van NIBC in De Financiële Telegraaf is het bod van € 5,25 per aandeel niet hoog genoeg en is TMG meer waard. Als de panden aan de Basisweg verkocht en teruggehuurd worden en puzzeluitgeverij Keesing verkocht wordt, zou de aankoopprijs al terugverdiend zijn. Alleen staat Keesing al geruime tijd te koop en wil niemand het (voor de huidige prijs) hebben.


Update: Inmiddels heeft de Stichting Ondersteuning HDC Media zich uitgesproken vóór de overname. Dit is een kleine aandeelhouder, maar wel een belangrijke: ze is voortgekomen uit de redactie van de regionale dagbladen van TMG en bewaakt de zelfstandigheid van de regionale dagbladtitels. Dit (winstgevende) onderdeel van TMG heeft weinig vertrouwen in de huidige koers en verwacht meer van het Mediahuis.
 

Mediaconcentratie

Met De Telegraaf en NRC en bijbehorende regionale en digitale titels in een Vlaams consortium en de Volkskrant, Trouw en AD in het andere vindt er een verdere concentratie van nieuwsmedia plaats. Bovendien zijn beide concerns in Belgische (Vlaamse) handen. Daar wordt wel melding van gemaakt, maar weinigen zien het als probleem. De Belgen staan erom bekend dat ze de redacties veel ruimte bieden en (in tegenstelling tot beleggingsfondsen) liefde voor het dagbladenvak hebben. In een bijeenkomst georganiseerd door het SVDJ vorige week donderdag werd nog uitgebreid het Vlaamse eigenaarschap van Nederlandse kranten besproken. Het bod op TMG werd toen door Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis alleen nog als theoretische mogelijkheid beschouwd, terwijl het papierwerk al rond geweest moet zijn.