New York Times lanceert VR nieuwsvideos: The Daily 360

New York Times lanceert VR nieuwsvideos: The Daily 360
The New York Times trapt als eerste af met dagelijks een VR nieuwsvideo: het nieuws in 360 graden. The Daily 360: virtual reality van The New York Times

The New York Times lanceert, in samenwerking met Samsung, The Daily 360 . Via de website en hun app posten ze, als eerste nieuwsmedium, minstens één 360 graden video per dag die de lezer/kijker meeneemt naar wat er op dat moment gebeurt in de wereld. De kijker is zelf het middelpunt van de film en ziet alles om zich heen. Verhalen en onderwerpen worden zo rijker en menselijker. 

Sam Dolnick, senior editor van The New York Times, over deze nieuwe manier van nieuws vertellen.
"The New York Times staat al 165 jaar voor het vertellen van verhalen op de meest ambitieuze, innovatieve en betekenisvolle manier. Meeslepende, visuele journalistiek is de toekomst en daarom ook belangrijk voor ons. Toen we begonnen met onze VR app en bijbehorende films, was dat een grote stap voor ons. Gelukkig is het populair: de app zit nu op zo’n miljoen downloads en mensen spenderen zo’n 6,5 minuut in de app. Om VR en 360 graden video ’ s onderdeel te maken van onze journalistieke kern en onderdeel van het nieuwsgebruik van onze lezers te maken, moeten we het op een dagelijkse basis produceren. Dit is een natuurlijk gevolg van onze eerdere stap om VR te maken."

Waarom is virtual reality zo geschikt voor journalistiek?
"Het neemt mensen mee naar plekken waar ze normaal gesproken nooit komen, zoals oorlogsgebieden of afgelegen plekken. Of het brengt ze bij personen of belevenissen waar ze normaal geen toegang tot hebben. Met elk verhaal dat we hebben, bepaalt onze newsroom hoe we dit het beste kunnen vertellen. Dus via tekst, illustraties, foto ’ s, 2d video of dus 360 graden video. VR en 360 graden zijn uniek omdat je zo als kijker kan voelen hoe het bijvoorbeeld is om als reporter mee te zijn om van een politieke campagne verslag te doen. Een goed voorbeeld is onze Daily 360 over hoe het nemen van selfies met de kandidaten standaard is geworden. "

"Ons eerste onderwerp was dan ook snel gekozen. Om de journalistieke potentie van VR te laten zien, lieten we al bij de VR app een film zien over hoe kinderen vast zitten in de meest grote humanitaire crisis die we nu kennen, de vluchtelingencrisis. Voor de lancering van The Daily 360 kozen we een soortgelijk onderwerp, een blik in het door oorlog verscheurde Jemen. Dit staat toch ver van mensen af. Door het filmpje zie je overal om je heen de impact van een luchtaanval die meer dan 100 mensen om het leven bracht. Dit is iets wat je niet zomaar via traditionele tekst of fotoverhaal kan overbrengen. ”