​Van In en De Boeck kondigen nieuwe, geïntegreerde structuur aan

​Van In en De Boeck kondigen nieuwe, geïntegreerde structuur aan
Van In / De Boeck kondigt aan tegen het voorjaar van 2017 naar een nieuwe, geïntegreerde organisatiestructuur en één legale entiteit te gaan. Uitgeverij Van In, ’s lands grootste educatieve uitgever, nam in juni De Boeck over, de vierdegrootste speler op dezelfde markt. De integratie gaat gepaard met een herstructurering waarbij de intentie tot 38 ontslagen wordt aangekondigd. Beide organisaties hebben 205 medewerkers  in vier kantoren en twee magazijnen in Wommelgem, Berchem en Louvain-La-Neuve.

“We bieden innovatieve leeroplossingen op maat om het onderwijs te ondersteunen en al wie leert te doen groeien”, aldus CEO Winfried Mortelmans. “Hier willen we verder aan bouwen. We zijn vandaag toonaangevend, en willen dat ook zo houden. Daarom is het belangrijk te blijven investeren in kwalitatieve content en digitale platformen. En in nieuwe evoluties die er aan komen, zoals gepersonaliseerd leren. De markten waarin we actief zijn, Vlaanderen en Franstalig België, zijn klein en zeer versnipperd. Er zijn veel kleinere uitgeverijen actief in ons land. In het buitenland zijn er minder en grotere spelers. We gaan ervan uit dat de Belgische markt nog gaat evolueren, en daar willen we klaar voor zijn”, aldus nog Mortelmans.

Plannen afronden tegen het voorjaar van 2017
Concreet zullen alle medewerkers voor de Vlaamse markt vanuit de kantoren in Wommelgem werken. Alle Franstalige medewerkers verhuizen uit de beide kantoren in Louvain-La-Neuve naar één nieuw kantoor in dezelfde regio. Het magazijn wordt ook gecentraliseerd in Wommelgem; de logistieke activiteiten van Louvain-La-Neuve worden overgebracht naar Wommelgem. Dochteronderneming Schoolonline blijft werken vanuit Gent.

Andere wijzigingen betreffen de interne organisatie. Door onder meer het wegvallen van dubbele functies, zijn er eventueel ook minder mensen nodig. Daarom kondigt Van In / De Boeck de intentie tot ontslag van 38 medewerkers aan, verdeeld over de beide organisaties (Van In en De Boeck). Een definitieve beslissing over deze ontslagen zal pas genomen worden na overleg met de sociale partners in het kader van de wet-Renault.

Mortelmans: “Om onze ambitieuze plannen te realiseren hebben we één, krachtige organisatie nodig. Ons integratieteam heeft de nodige analyses uitgevoerd. Hun conclusie was dat een snelle, volledige integratie van beide organisaties de beste oplossing is. De krachten bundelen doe je pas echt als je naar één organisatie gaat, die efficiënt en op dezelfde manier (samen)werkt, op dezelfde locatie. We kondigen vandaag een eenmalige herstructurering aan die impact heeft op de hele organisatie. Er is geen andere herstructurering voorzien”, besluit Mortelmans.

Marktposities
Het nieuwe ééngemaakte bedrijf heeft een sterke en uitgebreide portfolio aan methodes in Vlaanderen, Brussel én Wallonië, zowel voor het basis- als het secundair onderwijs. Daarnaast zijn er ook producten voor het hoger onderwijs; een methode voor het behalen van het rijbewijs (Feu Vert); en Schoolonline: een administratieve software voor scholen en leerlingen. Beide merknamen, Van In en De Boeck, blijven behouden. De naam van het ééngemaakte bedrijf zal wellicht begin 2017 bekend zijn.