Bookbites: een app waarin kinderen e-books kunnen lenen en lezen

Bookbites: een app waarin kinderen e-books kunnen lenen en lezen
Een Deense app, Bookbites, wil kinderen digitaal boeken laten lezen en lenen en tegelijkertijd met allerlei nieuwe snufjes het lezen en ontdekken van boeken bevorderen.

Bookbites is een platform waar kinderen boeken digitaal lezen en lenen, het is eigenlijk een bibliotheek en e-reader in één omgeving. De boeken worden als 'bites' gepresenteerd waarbij de lezer kan zien hoelang het duurt om dit te lezen door een koppeling met een Zweedse leesbaarheidsformule: LIX. De bedenker van Bookbites zegt dat hij op het idee kwam omdat iedereen denkt dat kinderen niet voldoende lezen en niet goed genoeg kunnen lezen terwijl er digitaal voor de nieuwe generatie, een digitale generatie, ook niet veel voorhanden was. Het blijft bij openbare en school bibliotheken vol met papieren boeken. 

In de app wordt de leessnelheid van de gebruiker bijgehouden en op basis daarvan wordt aangegeven hoe lang je nog moet lezen voor bijvoorbeeld een hoofdstuk uit is. Naast de informatie voor de lezer geeft dit bijvoorbeeld op school ook inzicht in de leesvaardigheid van kinderen en kunnen docenten daar ook gebruik van maken.
De keuze van boeken en de leesprestaties gezamenlijk kunnen ook weer aanbevelingen genereren die perfect bij het kind passen. Diezelfde informatie kan ook were aan uitgevers verstrekt worden.
De app probeert een anatal belangrijke zaken van het lezen van een fysiek boek over te zetten naar de digitale wereld: zoals bijvorbeeld hoeveel pagina's je nog moet lezen.

Lasse Nyrup, de man achter Bookbites, stelt dat als je de digitale ervaring spannend maakt, met veel aandacht voor het visuele aspect, kinderen boeken blijven lezen, zij het digitaal. Daarmee kan de beleving van een digitaal boek concurreren met YouTube en Facebook. Daarnaast zijn digitale boeken 24/7 bereikbaar, iets wat bibliotheken en scholen niet kunnen bieden. 
Om kinderen zelf te laten kiezen biedt het platfrom de 'boekenworm' een persoonlijke lees-buddy die alles weet over jouw leesgedrag en je op basis daarvan aanbevelingen gaat doen. Die 'boekenworm' is echt persoonlijk en kan niet door anderen, ouders, docenten e.d., worden beheerd.

De app wordt veelal aan scholen verkocht en het businessmodel is dat scholen betalen per gelezen boek. Er zit zelfs voor scholen dus nog een kostenbesparing in. Zij hoeven geen boeken meer te kopen voor hun schoolbibliotheek volgens Nyrup.
De Deense startup is ambitieus en wil zeker ook internationaal haar vleugels gaan uitslaan.