EU voorstel: Google moet uitgevers gaan betalen

EU voorstel: Google moet uitgevers gaan betalen
Een opmerkelijke herziening in copyright-regelgeving leidt ertoe dat Google uitgevers moet gaan betalen voor gebruik van hun content.

Als het aan de Europese Commissie ligt moet Google gaan betalen aan Europese uitgevers van nieuws. Niet alleen Google, maar alle digitale platforms die gebruik maken van de content van uitgevers zouden onder die regel gaan vallen. Dat zou volgens Britse (sic) kranten staan in een radicale herziening van copyright regelgeving waaraan de Europese Commissie werkt.

Eén van de belangrijkste aanpassingen is dat uitgevers exclusieve rechten krijgen om hun content online beschikbaar te maken voor het publiek. Daardoor zouden diensten als Google News worden gedwongen een deal te sluiten voor het tonen van de content of een uittreksel daarvan. Uitgevers worden trouwens niet verplicht om geld te vragen.

Deze voorstellen die komende maand gepubliceerd gaan worden zijn gericht op het inperken van de macht van partijen als Google. In verschillende landen hebben uitgevers geprobeerd Google te laten betalen: in Spanje zorgde dat voor het platleggen door Google van de eigen Google News dienst, in Duitsland daalden de aantallen bezoekers zo sterk dat men de strijd met Google staakte. België was meer succesvol, daar wisten de uitgevers met Google een schikking te treffen.