Onderzoek in boekhandel naar effect vaste boekenprijs

Onderzoek in boekhandel naar effect vaste boekenprijs
De Wet op de vaste boekenprijs zal binnenkort op een specifiek onderdeel worden geëvalueerd. In een onderzoeksaanvraag die OCW onlangs deed uitgaan wordt de hoofdvraag als volgt verwoord: ‘Leidt de Wet op de vaste boekenprijs tot kruissubsidiëring van het goedlopende boek naar het slechtlopende boek en is het met name het literair culturele segment dat profiteert?’

Deelvragen gaan o.a. over de omvang en aard van de kruissubsidies, het deel van de omzet dat wordt besteed aan de financiering van de slechtlopende titels en de motieven van uitgevers en boekhandels voor kruissubsidiëring.
De bedoeling is om een onderzoeksbureau de situatie in kaart te laten brengen bij vier typen winkels. De opdracht zal uiterlijk 3 mei worden gegund, waarna in de zomermaanden het onderzoek bij de winkels plaatsvindt.

KBb nauw betrokken bij aanpak
De KBb is nauw betrokken bij de onderzoeksaanpak en heeft onder andere met een pilotstore de haalbaarheid getoetst. Bruna, AKO, Libris/Blz en RDC hebben te kennen gegeven dat de bij hen aangesloten winkels de gegevens desgewenst kunnen leveren. Bekende automatiseerders in het boekenvak als Tite-Live en Valk Solutions zijn daarbij betrokken.

De KBb is verheugd dat OCW de boekhandels niet over één kam scheert. De kruissubsidie bij een brede assortimentswinkel zal verschillen van die van een specialist of een inloopwinkel. Het onderzoek onderscheidt daarom vier groepen.
A: Assortimentswinkel mega, met als criterium dat deze winkels boven de 10.000 titels op voorraad hebben.
B: Assortimentswinkel plus, met 5.000 tot 10.000 titels.
C: Assortimentswinkels met tussen de 2.000 en 5.000 titels.
D: Internetwinkels (landelijke aanbieders zonder fysiek winkelnet).

Meer bij de Boekverkopersbond