Linken naar auteursrechtelijk beschermd werk toegestaan

Linken naar auteursrechtelijk beschermd werk toegestaan
Het plaatsen van een hyperlink naar een site waarop zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd werk is geplaatst is op zich geen inbreuk. Of de plaatser wist of behoorde te weten dat toestemming ontbrak is niet van belang, aldus de advocaat-generaal van het Europese hof.

Geenstijl linkte in 2011 naar uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker die in Playboy zouden verschijnen. Omdat deze foto’s zonder toestemming waren gepubliceerd, startte Sanoma Media, de toenmalige uitgever van Playboy, een rechtszaak tegen GS Media (GeenStijl).

De advocaat-generaal erkent dat hyperlinks op een website het vinden van andere sites en de op die sites beschikbare beschermde werken in hoge mate faciliteren en gebruikers van de eerste site dientengevolge een snellere en directere toegang tot deze werken bieden. Niettemin „stellen” hyperlinks die leiden naar beschermde werken – zelfs als zij direct zijn – deze niet „beschikbaar” aan een publiek wanneer zij al vrij toegankelijk zijn op een andere site en zij het vinden ervan louter faciliteren. De daadwerkelijke „beschikbaarstelling” wordt gevormd door de handeling van de persoon die de oorspronkelijke mededeling heeft gedaan.
 
Dientengevolge kunnen hyperlinks op een website die verwijzen naar auteursrechtelijk beschermde werken die vrij toegankelijk zijn op een andere site niet worden gekwalificeerd als een „handeling bestaande in een mededeling” in de zin van de richtlijn. De interventie van de beheerder van de site die de link plaatst, in casu GS Media, is namelijk niet onontbeerlijk voor de beschikbaarstelling van de betrokken foto’s aan de internetgebruikers, met inbegrip van de bezoekers van de site GeenStijl.
 
In die context zijn de motieven van GS Media en de omstandigheid dat zij op de hoogte was of behoorde te zijn van het ontbreken van toestemming van Sanoma voor de oorspronkelijke mededeling van de foto’s op deze andere sites of dat deze foto’s ook niet eerder met toestemming van Sanoma aan het publiek ter beschikking waren gesteld, niet van belang.

Lees verder bij Stichting Brein