Zie de maan schijnt door de bomen
Vroeger, thuis mag ik het woord niet meer gebruiken, was een en ander ook redelijk eenvoudig, de journalist schreef een nieuwsitem welke naar de redactie ging, deze stuurde het naar de persen en distribueren maar. Ondertussen is nieuws meer uitgegroeid tot een continue proces in plaats van een 'afgewerkt produkt'. Ook hoe het nieuws nu 'opduikt' gaat op een geheel andere manier als in het verleden. Het maakt daarbij niet uit of het lokaal of nationaal nieuws is. De bron van het verhaal kan overal vandaan komen, foto of video op websites, twitter, blogpostings et cetera. Men kan ook zeggen er is niet zoveel veranderd, informatie is altijd in ontwikkeling. Echter de meeste informatie was niet altijd direkt beschikbaar.
Wat er met name veranderd is het proces voor het doorgeven van deze gegevens op digitale platforms. Wanneer we dat proces nu eens onder de loep nemen. In veel organisaties en niet alleen bij kranten- en andere uitgeverijen, ook binnen talloze andere type organisaties, kan er op het gebied van doorgeven van informatie naar andere platforms vaak veel gewonnen worden. Wat zien we dat daar veel tijd in gaat zitten. Wanneer een artikel binnenkomt in een .doc bestand samen met een foto van 5Mb aangeleverd als .eps bestand. Hoeveel muisklikken bent u verder wanneer dit geplaatst is in print, web en op tablet? Denkt u hoeveel muisklikken ben ik verder? Ik kan dit helemaal niet alleen want het fotobestand is een .eps en daar kan ik niets mee op onze website. Overweeg dan eens een redactioneel systeem.
Vanuit een enkel systeem kan naar verschillende kanalen worden gepubliceerd. Een dergelijk systeem moet gebaseerd zijn op internettechnologie geschikt voor alle media. Niet een preprint systeem dat het web 'erbij doet'. De weborientatie moet in het hart van het systeem zitten. Ondertussen is het aan u als professional om te bepalen wat en hoe nieuws en andere informatie naar uw klanten en/of lezers wordt gedistribueerd. In nullen en éénen of in inkt op papier.
Terug naar de inleiding, op het kadopapier ziet u meestal het foute antwoord en in het echt staan de uiteinden van de maansikkel naar links.