Ik weiger te accepteren dat we lezers gaan verliezen
Wat was jouw eerste baan in de journalistiek?
Verslaggever bij de huis-aan-huisbladen van het Utrechts Nieuwsblad.
Waarom heb jij destijds voor de journalistiek gekozen?
Als soms iets te nieuwsgierig Utrechts ventje die best lekker kon schrijven en vond dat-ie wel klaar was met clubbladen en wijkkranten, wilde ik natuurlijk naar de School voor de Journalistiek. Werd ik twee keer uitgeloot... Intussen was ik er als jonkie bij Wegener aardig ingerold en kreeg ik even later bij Spaarnestad/VNU een kans.
Hoe zou je jouw stijl als hoofdredacteur beschrijven?
Ik ben een mensen-mens, van de categorie 'de deur staat altijd open'. En om eerlijk te zijn, ik zit vaak barstensvol ideeën die ik meteen morgen uitgevoerd wil zien. Wat niet altijd kan, natuurlijk. Voor mij is het sowieso een continu doel het beste uit mensen te halen, ze te triggeren, en te stimuleren ook zichzelf door te blijven ontwikkelen. Met een goed en gemotiveerd redactieteam blijf je een sterk mediamerk, en zo is het.
Wat is jouw grondregel, jouw onwankelbaar principe?
Nooit je buikgevoel onderschatten.
Wat is/was jouw mooiste hoofdredacteur-moment?
Ik ben meer van het vooruitkijken. Dat mooie moment gaat dus vast nog komen.
Welke kant van het hoofdredacteurschap vind je de aardigste?
Dat het allang niet meer alleen om bladenmaken gaat, maar je anno nu hoofdredacteur van een merk bent en je dus continu moet blijven ontwikkelen. Bij AutoWeek hebben we naast ons weekblad en de maandspecials drie websites, mobile apps en een iPad-magazine, we doen veel met video en social media, er komt een tv-programma aan, een lezers-event - en overal ben je hoofdredacteur van.
Wie is in jouw vak de beste?
Rob van Vuure. Nog altijd.
Op welke prestatie ben je trots?
Dan denk ik vooral terug aan Aktueel Sportief en FHM. Bij beide bladen had ik een goed redactieteam, maar waren de middelen eigenlijk te beperkt om echt door te zetten. Toch hebben we het Panorama en Playboy 'van het grote Sanoma', want zo keken we daar toen naar, knap moeilijk gemaakt en vaak hogere oplages gescoord.
Aan welke onderdelen van het hoofdredacteurschap heb je echt een hekel?
Ach, ik ben meer van de letters dan van de cijfers, maar een hekel...
Wat is jouw grootste blunder geweest?
Bij Prenza, wie kent het nog (Nederlands allereerste tabloid 'over vermissing, opsporing en misdaad'), hebben we twee dijken van primeurs laten liggen of beter gezegd: moeten laten liggen. Kortgezegd: dat moest van hogerhand, vanwege bepaalde belangen. Dat hadden we nooit mogen laten gebeuren. Met die twee primeurs, die echt perfect bij de spraakmakende formule pasten, had Prenza zeker een succes geworden. Ik heb die verhalen met foto’s en geluidsopnames trouwens nog ergens liggen.
Wat wil je absoluut nog bereiken/realiseren?
De wekelijkse oplage van AutoWeek schommelt zo rond de 93.000-95.000, maar als ik naar de algemene trend in tijdschriftenland kijk, zullen ook wij de komende tijd lezers gaan verliezen. En of nou dat ‘de trend’ is of niet, ik weiger dat zomaar even te accepteren. Mooi doel: terug naar boven de 100.000 met de papieren AutoWeek.
Wie zou je graag nog eens interviewen?
WikiLeaks-held Julian Assange.
Wat raad je jonge redacteuren aan die aan het begin van hun carrière staan?
Met goed kunnen schrijven alleen ga je het straks niet meer redden en als je daar anders over denkt, specialiseer je dan in elk geval in een bepaald onderwerp. En: ontwikkel jezelf in de breedte, zorg bijvoorbeeld dat je met een foto- of videocamera om kunt gaan en dat je straks alles weet van tablets.
Als je geen hoofdredacteur was, wat zou je dan willen zijn?
Derk Sauer de Tweede.
Wie is jouw favoriete schrijver/journalist?
Frenk van der Linden.