Vlaanderen wil gereglementeerde boekenprijs

Vlaanderen wil gereglementeerde boekenprijs


Zo is er enige koudwatervrees om digitale boeken mee te reglementeren. In Nederland bestaat dit niet, maar in tal van andere landen (Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk) werd daarvoor wel geopteerd. Dat internetboekhandels mee de regels van de GBP zullen moeten volgen staat wel buiten kijf. De Minister wordt uitgenodigd om verder te onderzoeken of de afdwingbaarheid van een GBP in digitale context dus mogelijk is. Dit sluit nauw aan bij een tweede punt van bezorgdheid, met name de handhaving van een gereglementeerde boekenprijs.

Alle partijen zijn het er over eens dat een efficiënte procedure en toezicht door een specifiek orgaan noodzakelijk is. De Minister buigt zich tijdens de zomer over de twee pistes die door het Boekenoverleg werden geopperd, met name de betrokkenheid van de Vlaamse Regulator voor de Media en/of de Prijzendienst die ressorteert onder de FOD Economie. Op het gebied van de evaluatie van de GBP zijn alle partijen het er over eens dat goed moet worden nagedacht over de diverse criteria die voor de nulmeting in aanmerking moeten worden genomen. De talrijke criteria die door Boek.be en het Boekenoverleg werden aangereikt vormen daarvoor een stevige basis.

De Minister zal ook knopen moeten doorhakken op het gebied van de kortingen voor bibliotheken. Ondanks hun deelname aan de onderhandelingen en hun akkoord met het voorstel van het Boekenoverleg uitten de vertegenwoordigers van de bibliotheeksector (VVBAD, Bibnet) tijdens de hoorzitting op 22 juni kritiek op de korting van 15% voor de bibliotheeksector. Die korting zou volgens hen te laag liggen en een negatieve impact hebben op het collectiebeleid door de recente wijzigingen in het Decreet Lokaal Cultuurbeleid. Bepaalde parlementsleden opperden daarom een gefaseerde regeling, anderen stelden resoluut dat de hoge kortingen die tot nog toe werden geëist duidelijk een negatieve impact hebben op de creatie, productie en verkoop van boeken. De korting van 15% ligt ook beduidend hoger dan het Europese gemiddelde.

Een laatste punt van bezorgdheid – mede door de zesde staatshervorming – is de toepasbaarheid van de GBP in het hoofdstedelijk gewest Brussel. Alle partijen zijn het erover eens dat dit euvel (de massa boeken aan Vlaamse zijde in Brussel is slechts 3%.) geen beletsel mag vormen om vooruitgang te maken in dit dossier. Diverse parlementsleden drongen dan ook aan op een creatieve oplossing die misschien sneller kan geschieden dan een gemeenschapsakkoord. Minister Gatz krijgt de tijd voor meer vooronderzoek maar uitstel is geen afstel.

Zal de GBP na meer dan twintig jaar het voorwerp te hebben uitgemaakt van parlementaire debatten kunnen worden gerealiseerd? Minister van Cultuur Gatz heeft een duidelijke meerderheid achter zich om dit, voor de boekenbranche belangrijk punt in het Vlaams regeerakkoord uit te voeren én meteen geschiedenis te schrijven.

(overgenomen van Boekenvak.be)