Het Vlaamse boekenaanbod in cijfers

Het Vlaamse boekenaanbod in cijfers


Opgesplitst per hoofdcategorie Algemeen, Wetenschappelijk, Schoolboek en Overige, geeft dit het volgende resultaat:
- A-boeken: 5.086 titels (= 46,2%)
- W-boeken: 3.137 titels (=28,5%)
- S-boeken: 2.409 titels (=21,8%)
- Overige: 381 titels (=3,5%)

Ten opzichte van 2013 is het aantal publicaties voor wetenschappelijke en schoolboeken gelijk gebleven. In 2014 werden wel 7% meer nieuwe algemene boeken aangemeld. De stijging van de boekproductie in 2014 ligt dus vooral bij het algemene boek.

Hoe is de verdeling tussen de genres? Op basis van de NUR-indeling, de genre-indeling van het boekenvak, zijn dit de categorieën met de meeste titels:
- Schoolboeken (=16,3%)
- Management, business en recht (=15%)
- Kinder- en jeugdboeken (=14%)
- Mens en Maatschappij (=13,4%)
- Literatuur, spanning en romantiek (=6,9%)

Op de Vlaamse boekenmarkt spelen het educatief-wetenschappelijke boek en het non-fictie boek een zeer belangrijke rol in het uitgavebeleid. Door de specifieke organisatie van het onderwijs in Vlaanderen en de eigen eindtermen voor de educatieve markt en studieboeken is het logisch dat deze markt voornamelijk, om niet te zeggen exclusief, door Vlaamse uitgevers wordt ingevuld. Dit geldt ook voor de professionele uitgaven die tot stand komen in een Belgische juridische context en specifieke regio gelinkte informatiebehoeften van bedrijven en organisaties. Het non-fictieboek focust op thema’s en onderwerpen die in de Vlaamse gemeenschap en de Vlaamse media aan bod komen door auteurs die in die regio actief zijn.

Wat met de literair-culturele titels?
Eén van de achterliggende redenen voor een gereglementeerde boekenprijs is het verzekeren van de pluriformiteit in het Vlaamse boekenaanbod. Hiermee wil de boekensector zorgen voor een breed en gediversifieerd aanbod van boeken in de eigen taal en dit vooral voor titels met een literair-culturele inslag. Literair-culturele titels zijn kinderboeken, literatuur (inclusief poëzie), en overige cultureel waardevolle titels over kunst, kunstgeschiedenis, filosofie, menswetenschappen, ideeëngeschiedenis, geschiedenis en actuele maatschappelijke vraagstukken.

In 2014 waren er in totaal 32.189 titels met een literair-culturele inslag beschikbaar uitgegeven door Vlaamse professionele uitgevers2. Dat is 38,20 % van alle titels (totaal van 84.152 titels). In Nederland was dit in 2012 46% van het totale titelaanbod.
Door de focus op ‘need to know’ boeken eigen aan de Vlaamse boekenmarkt wordt verhoudingsgewijs het aandeel van het literair-culturele boek in het Vlaamse boekenaanbod kleiner en ligt het 8% lager dan in Nederland. Hierbij speelt de grotere thuismarkt voor Nederland zeker een belangrijke rol.

Met andere woorden: de literair-culturele titels kunnen wel degelijk in Vlaanderen een steuntje in de rug gebruiken. De kloof tussen Vlaanderen en Nederland op dit vlak, wordt slechts gedeeltelijk opgevuld door titels van Vlaamse auteurs die bij Nederlandse uitgeverijen verschijnen. Een gereglementeerde boekenprijs kan bijdragen tot het ten dele dichten van deze kloof.

Het volledige rapport over de Pluriformiteit in het Vlaamse titelaanbod kunt u  hier downloaden