Komkommernieuws?

Komkommernieuws?


Maar kennelijk verkoopt ze niet genoeg: ze werd oneerbiedig door haar wat stoffige uitgever, laten we deze de codenaam Meuboe geven, aan de kant gezet. Te weinig verkoop, teveel effort voor Meuboe en 'ze' leverde nagenoeg geen winst op. Ze was geen 'cashgirl' (cash cow vind ik wat oneerbiedig). Tegelijkertijd met haar werden nog diverse andere Nederlandse auteurs terzijde geschoven. Even de portefeuille opschonen. Nee, Meuboe ging zich meer richten op de buitenlandse top, rechten kopen van de grote jongens en meisjes. En ze hadden nu toch een grote vis te pakken!

Met verbazing luisterde ik naar haar relaas. Diverse goede auteurs van het niveau 12.500 exemplaren 'weggooien' is je reinste onzin. Een soort seppuku voor uitgevers. Een langdurig en vooral pijnlijk proces naar het einde.

Een paar dagen later
Pearson, geen kleine jongen, koopt Author Solutions voor een 'schamele' 116 miljoen dollar. Pardon? Een self publisher voor zoveel geld? Is de topman daar gek geworden of is het een geniale zet? Even inzoomen: Author Solutions telt 1.600 (!!) medewerkers waarvan 1.200 in de Filippijnen, 400 in de VS, haalt tweederde van de totale omzet (100 miljoen usd) uit diensten en behaalt een winst van iets meer dan 4 miljoen usd. Portfolio van 150.000 schrijvers. Nou kan de airco zijn uitgevallen op het hoofdkantoor van Pearson, waardoor de temperatuur wat was opgelopen, maar bijna 30 keer de winst betalen lijkt me wat teveel van het goede. Aan de andere kant: het signaal dat wordt afgegeven is uitermate sterk. Wij, het grote Pearson (lees vooral ook Penguin) geloven in self publishing en maken dat een vast onderdeel van onze strategie. Luid en duidelijk en in mijn optiek een briljante zet. Niet bang zijn voor nieuwe ontwikkelingen, maar meedoen. Persoonlijk zou ik alleen een andere partij kopen, bijvoorbeeld een publicatieplatform dat in staat is wereldwijd schrijvers compleet te ondersteunen bij het publiceren van p-boeken en e-boeken. Is wat goedkoper...

Weer een paar dagen later
7 van de top 30 boeken in de i-bookstore (van Apple wel te verstaan) zijn self published boeken. 23% van de machtige i-bookstore is self published!!!! Voornaamste reden: de prijzen van de self published e-boeken liggen lager, gemiddeld op $2,99 versus de $9,99-14,99 van boeken van traditionele uitgevers. Maar de self published auteur verdient per verkocht exemplaar wel meer dan de collega-auteur die de oude weg heeft bewandeld. Nog sterker: doordat de prijs veel lager is, is het aantal verkochte boeken ook veel hoger, waardoor de schrijver nog veel meer verdient dan de collega-auteur en een veel grotere schare fans opbouwt. Aantrekkelijk voor de volgende boeken. Amerika loopt zoals gewoonlijk voorop met deze ontwikkelingen, maar andere landen zullen snel volgen.

En nog een paar dagen later
Een gerespecteerd uitgever - laten we deze voor de fun Graniet noemen - die het momenteel leuk doet met een paar boekjes, geeft oneerbiedig af op self publishers: "dit soort ‘uitgeef-initiatieven" verdienen het niet om die naam te dragen”. Nou zeg, dat is onaardig. Alsof de coach van FC Twente zegt dat IJsselmeervogels niet aan voetbal doet. Iedereen mag zijn mening hebben, ik huldig vrijheid van meningsuiting, maar aan domme meningen heb ik een hekel. De beste man schrijft nota bene in zijn mail "wordt besteedt". Dat soort ernstige taalfouten zie je niet teveel bij self publishers...

Tsja, nog een paar dagen later...
Amazon breaking news: De Amazon verkoop van e-boeken ontstijgt de verkoop van printed boeken in de UK. De huidige verhouding: van iedere 100 verkochte printed boeken worden er 114 e-boeken verkocht. Gaan we in Nederland ook in rap tempo halen.

Resume
De shift naar self publishing en e-publishing is al lang geleden ingezet. In Amerika (en Engeland) is het allang niet meer alleen voor de huis-tuin-en-keuken-schrijvers. Nog maar heel weinig uitgevers weten dit met nieuwe businessmodellen te incorporeren in hun strategie en boren zo geen nieuwe markten aan. In plaats daarvan saneren ze in hun portefeuille en stoten juist cash girls af. Pearson heeft, aan de late kant en ongetwijfeld gedwongen door 'concurrentie van buiten', zoals de Amazon publishing ontwikkelingen, de toon gezet voor fascinerende komende jaren.

De schrijver wint.

Noot: Meuboe en Graniet zijn fictieve namen