Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren naar KB

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren naar KB


Het beleid wordt voortaan uitgezet door een commissie met vertegenwoordigers van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, de KB Den Haag en de Nederlandse Taalunie, zodat het Nederlands-Vlaamse karakter van de DBNL beter tot zijn recht kan komen. De Taalunie zorgt voor de financiering.
Dankzij de overgang naar de KB kan de unieke verzameling Nederlandstalige teksten van de DBNL ook beschikbaar worden gesteld via andere kanalen dan alleen de website dbnl.org. Het rechtenvrije materiaal zal bijvoorbeeld in ieder geval worden opgenomen in www.Delpher.nl, het centrale Nederlandse toegangspunt tot teksten uit de digitale collecties van wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen.

Het plan is om de collectie jaarlijks uit te breiden met ca. 250.000 pagina’s tekst. De komende tijd zal het accent liggen op Vlaams werk om het aandeel van de Vlaamse literatuur meer in verhouding te brengen met het Nederlandse. Er zal ook ruimte zijn voor specifieke verzoeken uit het veld. De huidige website dbnl.org blijft in dezelfde vorm bestaan.