Vaste Boekenprijs onder vuur

Vaste Boekenprijs onder vuur

"De vaste boekenprijs is achterhaald en niet effectief, en moet daarom worden afgeschaft". Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt, die toezicht houdt op mededinging, op de opiniepagina van NRC Handelsblad. Volgens de schrijvers van het stuk zorgt de vaste boekenprijs voor hogere prijzen en voor minder verkoop: "Een vaste boekenprijs dient beschikbaarheid en diversiteit niet, maar leidt juist tot hogere prijzen en minder verkochte boeken".

De Raad voor Cultuur komt binnen enkele weken met een advies over de Wet op de Vaste Boekenprijs aan minister Bussemaker (PvdA, Cultuur). Sinds de introductie van de wet, tien jaar geleden, wordt het functioneren ervan elke vijf jaar geëvalueerd. De minister heeft de raad na de recente evaluatie om advies gevraagd. Na het zomerreces besluit zij of de vaste prijs gehandhaafd blijft, of dat zij meer marktwerking toelaat in de boekensector, die moeilijke tijden doormaakt.

De discussie over de vaste boekenprijs is daarmee weer helemaal open. Het vak zelf blijft nagenoeg mordicus tegen: vooral de boekverkopers zien problemen ontstaan als de wet afgeschaft wordt. In het NRC komen een aantal van hen aan het woord.

Wat vindt u?
Tijd om deze wet af te schaffen, of moet hij juist gehandhaafd blijven? Reageer hieronder en op onze stelling in de inct.poll (rechtsboven aan deze pagina)