Boekenmakerscollectief lanceert kwaliteitslabel voor selfpublishing

Boekenmakerscollectief lanceert kwaliteitslabel voor selfpublishing


Het enige waar De boekenmakersbende naar kijkt, is de kwaliteit van een boek. Zit het goed in elkaar, ziet het er goed uit, zitten er niet meer taal- en spelfouten in dan in boeken van reguliere uitgevers, en bevat het tenminste een element waarom het publiek waarvoor het boek bedoeld het ook zal willen lezen, zoals een aansprekend onderwerp of een uitzonderlijke stijl. Het verschil met een gewone uitgeverij is dat het collectief niet hoeft te kijken naar de verkoopbaarheid van de boeken. Anders dan bij de verschillende selfpublishing platforms is er echter wel een strenge selectie.

De strenge selectie moet de bende interessant maken voor zowel lezers als auteurs. Uit eigen onderzoek bleek dat 1 op de 5 romanlezers geïnteresseerd is in zelfuitgegeven boeken. Veel selfpubs, zeker de romans, zijn echter van twijfelachtige kwaliteit. Dit komt volgens de bende vooral doordat er zelden een redacteur aan te pas is gekomen en doordat de drempel om zelf uit te geven betrekkelijk laag is. Schrijvers die zichzelf serieus nemen, waren tot nu toe dan ook vaak huiverig om hun boeken uit te geven in eigen beheer.

De boekenmakersbende is een onderdeel van het boekenplatform The Social Bookcompany. De kern van het collectief bestaat op dit moment uit een tiental redacteuren en schrijfcoaches. Het eerste boek dat is uitgekomen onder de vlag van De boekenmakersbende is Ringer, een gewaagde roman over een jongen die zich volgens zijn vriendin heeft geïdentificeerd met de verkrachter van zijn zus.