Lijsters bestaan 25 jaar

Lijsters bestaan 25 jaar


De 'moeilijke' doelgroep reageerde massaal : binnen enkele maanden waren er ruim 80.000 sets verkocht (oftewel 400.000 boeken). In de jaren daarna volgden diverse andere Lijsterreeksen, ook met 5 titels per schooljaar: Jonge Lijsters (jeugdboeken), Vroege Lijsters (kinderboeken), Blackbirds (Engelse literatuur), Buchfinken (Duitse literatuur) en Merles Blancs (Franse literatuur).

De Lijsters bewegen zich tussen traditie en vernieuwing. Deels volgen ze de canon door 'lijstklassiekers' van bijvoorbeeld Couperus, Elsschot, Hermans, Reve en Wolkers aan te bieden, maar ze zijn ook canonvormend: moderne en jonge auteurs als Arnon Grunberg, Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Simone van der Vlugt, Robert Vuijsje, Philip Huff en Peter Buwalda kregen door de Lijsters een omvangrijk publiek van jonge lezers.

De invloed die de Lijsters hebben gehad en nog steeds hebben, kan nauwelijks worden onderschat. Met recht mogen ze, in de woorden van een literaire uitgever, 'het grootste leesbevorderingsproject van Nederland' worden genoemd. En wie 'lijsters' opzoekt op Google, zal constateren dat de merknaam Lijsters de eerste plaats inneemt, boven de soortnaam van de zangvogel.