Boekenmarkt Q1-2014: moeilijke periode

Boekenmarkt Q1-2014: moeilijke periode


Januari heeft hiermee geprofiteerd van de wat positievere stemming die ook te voelen was in de feestperiode aan het eind van het jaar.

Opvallend in deze periode is dat non-fictie vrije tijd en non-fictie informatief de best presterende genres waren met dalingen van 5,2% en 6,6%. De Voedselzandloper van Kris Verburgh (Prometheus) was de bestseller in non-fictie. Binnen de topgenres zijn het met name reisgidsen (+0,2%) en theologie (+2,9%) die goed presteren. Op het vlak van fysieke boeken heeft non-fictie het genre fictie ruimschoots ingehaald. Het genre fictie kreeg weer grote klappen met een daling van 14%.

De gemiddelde prijs van een A-boek lag het afgelopen kwartaal op €12,50. Dat is 15 cent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2013. Wat ook opvallend is, is dat het Vijftig-tinten-grijseffect eindelijk lijkt uitgewerkt in het bestsellersegment. De afzet- en omzetdaling van papieren boeken was nu minder in het bestsellersegment dan in de rest van de markt. De honderd bestverkochte boeken waren in Q1 2014 nog goed voor ruim een miljoen exemplaren, een daling van 8%. In omzet haalden de bovenste honderd titels samen 5,7% minder omzet dan vorig jaar.

De top 3 bestsellers van het eerste kwartaal van 2014 waren Toen ik je zag van Isa Hoes, De kraamhulp van Esther Verhoef (allebei Ambo/Anthos) en Zusje van Rosamund Lupton (Meulenhoff).

Over het eerste kwartaal van 2014 zijn er ruim 426 duizend e-boeken verkocht. Daarmee groeide het e-boek op jaarbasis met zo’n 29 procent ten opzichte van 2013. Dit betekent dat rond 1 op de 20 van de verkochte boeken een e-boek is. Het best verkochte e-boek in het eerste kwartaal was De kraamhulp van Esther Verhoef (Ambo/Anthos).

Bron: Gfk