GfK cijfers Q4: minder slecht dan verwacht

GfK cijfers Q4: minder slecht dan verwacht


De afzet- en omzetdaling van papieren boeken was het sterkst in het bestsellersegment in 2013 en de honderd hoogst genoteerde titels hebben 30% minder omzet gegenereerd dan in 2012. Dit heeft deels te maken met het feit dat men vorig jaar voordeel haalde van de Vijftig tinten hype. Doordat de branchevreemde kanalen juist profiteerden van deze gunstig geprijsde bestsellertitels zijn dit de kanalen die het meest gedaald zijn in 2013 met een achteruitgang van rond 17%. De boekhandelsketens, zelfstandige boekhandels en online winkels deden het beduidend beter met een gemiddelde daling van 3%.

Informatieve non-fictie en kinderboeken waren de best presterende segmenten van de markt met een daling van 2%. Vooral geschiedenisboeken hebben het erg goed gedaan. Hoewel kookboeken ook populair waren is vrije tijd non-fictie als geheel gedaald met 6%. Het genre fictie kreeg de grootste klappen en daalde zelfs met rond 10%. Opvallend is dat non-fictie als geheel nu groter is dan fictie.

2013 was het eerste jaar dat de omzet van anderstalige titels boven de 10% is uitgekomen. Meer dan 1 op de 10 euro wordt aan anderstalige titels uitgegeven. Deze titels zijn voornamelijk Engelstalig.

Over heel 2013 werden ruim 1,7 miljoen e-boeken verkocht. Daarmee groeide het e-boek op jaarbasis met zo’n 38% ten opzichte van 2012. Hoewel de zomervakantie de belangrijkste periode is voor de verkoop van e-boeken waren de verkopen in december de beste cijfers sinds juli.