TenPages slaat boek dicht

TenPages slaat boek dicht


In eerste instantie zou Pearson mijn boek uitgeven, maar dat werd uiteindelijk het veel kleinere Eburon. Hoe zat dat business model van TenPages nu precies in elkaar? Tenminste honderd aandeelhouders verschaffen € 10.000 aan kapitaal, waarvan destijds € 9000 naar de uitgever ging en € 1000 naar de auteur. Nul komma nul naar TenPages.
Stel dat mijn boek was blijven steken op 1800 aandelen. Dan was het niet gepubliceerd. Dan zouden alle aandeelhouders € 7200 terugkrijgen van hun ingelegde geld en bleef € 1800 bij TenPages. Niet uitgeven lijkt dus meer profijtelijk dan wel uitgeven.
Voordat u mij verkeerd opvat, geen haar op het hoofd van Valentine die de TP manuscripten niet wilde uitgeven. Maar het blijft een raar business model dat beginnende schrijvers wil laten debuteren, maar de facto een premie zet op het niet uitgeven.

Er was meer. Eén aandeel van € 5 in mijn boek (winkelprijs € 19,90) levert een dividend op van afgerond € 0,001 op. Stelt u zich voor. Er zijn inmiddels 66 boeken gepubliceerd. Dat zijn dus tenminste 6600 aandeelhouders. Een administratieve centenkluif elk kwartaal waar niemand vrolijk van wordt. Het echte zwaard van Damocles zit echter in het succes van de TenPages boeken. Beter gezegd het uitblijven daarvan. Er zijn slechts vijf boeken, waaronder die van mij, die meer dan 3000 exemplaren verkochten. Meer dan de helft verkocht minder dan 500. Een op de tien zelfs niet meer dan 100. Een harde conclusie luidt dan: met beginnende schrijvers is geen winstgevend bedrijfsmodel op te zetten.

Het was niet voor niets dat Valentine eind vorig jaar startte met crowdfunding van uitgaven van bekende Nederlanders zoals Arie Boomsma en chefkok Ron Blaauw. En niets vergoeding meer per aandeel. Maar als eerste het boek ontvangen. Of bij meerdere aandelen een concert bijwonen. Weg administratieve rompslomp.

Je moet Valentine bewonderen om de durf die ze heeft getoond om dit concept op te zetten. Ze heeft er talloze prijzen mee verdiend. Maar na vier jaar moet je ook concluderen dat het uitgangspunt "beginnende schrijvers eenvoudiger laten debuteren" verder weg is dan ooit.
Mijn kop eraf als ik ongelijk heb.