OU gaat apps maken voor GoogleGlass
De OU is onlangs begonnen met het testen van een GoogleGlass en met het opzetten van onderwijskundig onderzoek daaromheen. In het onderwijs biedt deze technologie ons de mogelijkheid om in het leerproces de realiteit heel dicht te benaderen. We kunnen mensen zo beter trainen in bijvoorbeeld het functioneren in crisissituaties. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding van eerstehulpverleners. We willen leerscenario's maken die in de realiteit geïmplementeerd worden en authentieker zijn dan klassieke trainingen. Wij ontwikkelen met het programma ARLearn al zulke toepassingen voor de smartphone en hebben een prototype voor GoogleGlass gebouwd. We gaan nu onderzoeken hoe GoogleGlass kan worden gebruikt om deze leertaken of contextuele informatie te geven.'
Kalz en zijn collega's houden zich bezig met onderzoek naar serious games en mobiel leren in het onderwijs.
Masterclass
Van 11 tot 18 december 2013 vindt de online masterclass 'GoogleGlass en head-up displays in het onderwijs' plaats. In deze masterclass wordt ingegaan op de onderwijskundige mogelijkheden van head-up displays; hoe die gebruikt kunnen worden binnen formeel en non-formeel leren; in welke setting gebruik ervan toegevoegde waarde heeft; wat reeds beschikbare onderwijsapplicaties zijn; de relatie tussen augmented reality en het gebruik van GoogleGlass, waarbij ook het type onderzoek dat de OU m.b.t. deze displays uitvoert aan de orde komt en voorbeelden van toepassingen binnen andere domeinen dan het onderwijs.
Daarnaast wordt een demonstratie van GoogleGlass gegeven. De live online-sessie, waarin ook vragen gesteld kunnen worden, vindt plaats op vrijdag 13 december van 15.00 tot 16.00 uur. Meer informatie over de masterclass staat hier: http://portal.ou.nl/web/masterclass-ow-111213/aankondiging.