Rutte en de uitgeverij

Rutte en de uitgeverij

De afgelopen weken hebben we het ene slechte bericht na het andere gehoord over een aantal grote uitgeefconcerns. Daar wordt niemand blij van. Aan de andere kant, zoals vorige week iemand tegen mij zei "het is achterstallig onderhoud". Jarenlang hebben uitgeverijen de kaasschaaf gehanteerd en de ernst van de ontwikkelingen onderschat, of niet op waarde willen inschatten. Net als Mark Rutte werd iedere kleine ontwikkeling die zou kunnen wijzen op verbetering ook gezien als ontkenning van de macro-ontwikkelingen. In plaats van moeilijke maar noodzakelijke innovaties werden er knip- en plakoplossingen bedacht die op korte termijn leken te werken.

De prijs voor dat beleid wordt nu betaald. Ik sta nu niet betweterig langs de kant te roepen dat ik het allemaal beter wist. Het is niet makkelijk om grote veranderingen en/of innovaties zomaar door te voeren. Tegelijkertijd kunnen we nu wel het volgende concluderen: als u nu nog niet wakker bent geschud, dan weet ik ook niet meer wat er nodig is om de urgentie aan te geven. Grote namen gaan ten onder, dus niemand is veilig.

Denk dus niet dat de branche weer op stoom komt als u een voorzichtig plusje scoort. Misschien heeft Rutte zijn woorden trouwens onbewust wel heel goed gekozen: op stoom komen: in de 21e eeuw moet je niet op stoom komen, als je uitgeverij nog op kolen draait lijkt me dat prima, maar in deze tijd...

De uitgeverij van de toekomst (zo'n lekker veelgebruikte modeterm die eigenlijk niets inhoudt) is wezenlijk anders dan de uitgeverij van de 20e eeuw. Wie daar eens over van gedachten wil wisselen is van harte welkom op inct HQ in Rotterdam.


SLUIT HET UITGEEFJAAR POSITIEF AF: Kom op 11 december naar het inct.diner in Haarlem