Bescherm je privacy: koop een p-boek!

Bescherm je privacy: koop een p-boek!


Natuurlijk is piraterij vervelend. In de verte klinkt echter een vaag ‘eigen schuld, dikke bult’. Het zijn immers de uitgevers die e-books in eerste instantie veel te duur en veel te gebruikersonvriendelijk (drm!) hebben gemaakt. Het klimaat voor illegale alternatieven is daarmee ondubbelzinnig door de uitgevers zelf geschapen, zoals de visionairs onder ons al jaren geleden hebben zien aankomen. Inmiddels zijn veel uitgevers op watermerk overgestapt (minder gebruikersonvriendelijk), maar het leed is al geschied. En bovendien zijn de prijzen nog steeds veel te hoog.

Er is echter een ander saillant detail. Het watermerkmechanisme is – voor zover mogelijk – nog vele malen zwakker dan andere producten die CB als 'beveiligd' in de markt zet. Met het gratis – en overigens voortreffelijke – e-bookprogramma Sigil  opent u uw gewatermerkte e-book eenvoudig, waarna u met enkele simpele zoek-en-vervangopdrachten een groot deel van het watermerk eruit sloopt. Of leuker nog: er een ander watermerk in zet (bij voorkeur voordat u het via een proxy naar TPB uploadt, waar Brein ook al geen deuk in een pakje boter slaat.
(http://www.uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/uva-nieuws/item/blokkade-pirate-bay-weinig-effectief.html).

Dus als Brein straks bij u op de stoep staat, vergeet dan niet de bewijslast om te draaien. Immers, het is doodeenvoudig om een willekeurig ander watermerk in een e-boek te zetten. (Om niet beticht te worden van het aanzetten tot illegaal handelen laat ik voor nu een klein deeltje van de aangebrachte beveiliging onbesproken.) Maar laten we deze hele deerniswekkende droefenis gewoon vóór zijn: koop of eis alleen e-books zonder drm of watermerk, want uiteindelijk verdient alleen CB aan deze wassen neus. Of koop gewoon een p-boek. Dat mag je tenminste uitlenen, doorverkopen of weggeven, zonder dat je bij voorbaat als potentiële dief te boek staat.