Vlaamse bibliotheek krijgt E-boeken in 2014

Vlaamse bibliotheek krijgt E-boeken in 2014


Het aanbod voor bibliotheken
Bibliotheken die wensen deel te nemen, betalen hiervoor instapkosten, onder meer bepaald door het aantal inwoners van de gemeente en het aantal deelnemende bibliotheken.

Bibnet en de Vlaamse overheid voorzien verder:

  • Een startpakket uitleenabonnementen, evenredig aan het werkgebied, geldig voor een jaar.
  • Een kleine maar actuele catalogus (men streeft naar 300 titels), met voor iedere titel mogelijkheid tot gelijktijdige uitlening.
  • Een online etalage, waarin al de titels op een gebruiksvriendelijke manier worden aangeboden.
  • Onbeperkt online inkijken en lezen van de e-boeken binnen de muren van de bib.
  • Een App voor Android en Apple iOS waarin de e-boeken tijdelijk kunnen gelezen worden.
  • Een eenvoudig leningssysteem, zowel voor de bibliotheek als voor de eindgebruiker.
  • Promotiemateriaal om het nieuwe aanbod bekend te maken.

In juli 2013 worden alle bibliotheken officieel op de hoogte gebracht van het aanbod, een brief en een mail worden verstuurd met een meer gedetailleerde opsomming van de kostenstructuur en de return voor die investering. Via deze rekenmodule kan de bibliotheek zelf berekenen hoeveel dit pilotproject hen kan kosten. Er wordt uitgegaan van een minimumbedrag en een maximumbedrag, aangezien de prijs zal afhangen van het aantal deelnemende bibliotheken.

In oktober wordt dan de eindsom gemaakt. Op basis van het aantal bibliotheken die een overeenkomst afsloten, berekent Bibnet dan transparant de kostprijs.

Meerwaarde voor een bibliotheek
Bibliotheken waarborgen de toegang tot cultuur, media en informatie, ook in een digitale omgeving.  Als bibliotheken hun gebruikers de kans kunnen geven een digitale collectie te verkennen zonder aankoopverplichting, op een neutrale manier digitaal lees- en informatieadvies kunnen verstrekken, dan maken zij hun cultuurbevorderende rol ook hier waar.