Valse start e-books bij openbare bibliotheken
Uitgevers en boekhandelaren kunnen gerust adem halen. Ze zullen geen omzetverlies leiden door de bibliotheken. De uitgeverijen die al een overeenkomst hebben gesloten met Bibliotheek.nl zullen zelfs nog wel wat gaan verdienen aan het uitlenen van tussen 12 maanden en 3 jaar oude elektronische boeken en de meest actuele titels zullen nog niet worden aangeboden bij de bibliotheken. Maar ondertussen wordt aan lezers van e-books geen serieus alternatief voor de bibliotheek geboden. De forse subsidie van de landelijke overheid wordt niet ingezet om het digitale lezen te bevorderen, maar aan een halfslachtige poging om de lokale bibliotheek te redden door het digitale lezen verplicht te koppelen aan het lezen van papieren boeken.
Achteruitgang wordt niet gestopt
Wij kunnen nu al voorspellen dat de achteruitgang van het aantal leden van de plaatselijke openbare bibliotheken er niet mee zal worden gestopt. De lokale overheden moeten fors bezuinigen en aangezien de bibliotheken een fors deel van het gemeentelijke budget voor hun rekening nemen zullen ze niet worden gespaard. De bibliotheken mogen al tevreden zijn als ze met minder beschikbare boeken en kortere openingstijden overeind kunnen blijven. Het zal dus steeds minder worden bij de bibliotheken.
Het doel van de overheid moet toch zijn om de toegang tot boeken voor iedereen zo groot mogelijk te houden. Elektronische boeken zijn veel goedkoper te distribueren als papieren boeken, je hebt er geen grote dure panden voor nodig en geen duur personeel. Met goede voorzieningen voor e-books kan de overheid ook bezuinigen zonder dat de doelstelling er onder hoeft te leiden. Een kritische houding van de hoofdsponsor van Bibliotheek.nl lijkt ons op zijn plaats.
Met zo'n aanbod van de bibliotheken wordt het zelfs interessant voor uitgevers en boekwinkels om een alternatieve bibliotheek voor e-books op te gaan zetten die wél aantrekkelijk is voor digitale lezers. De infrastructuur van CB Logistics ligt er al. Dan kan er ook direct een link worden gelegd met de aankoop van elektronische of zelfs papieren boeken. En waar is meer kennis over boeken aanwezig dan bij de boekhandel en wie heeft er meer belang bij leesbevordering dan de uitgever. Of komt er bij Bibliotheek.nl zelf toch nog een goed digitaal aanbod van de grond na deze valse start?