Bericht vanaf London Book Fair

Bericht vanaf London Book Fair


Nee, London heeft het goed voor elkaar. Natuurlijk moet je even de onvermijdelijke regen voor lief nemen, is het ontbijt in mijn eenvoudig hotelletje "zum kotsen" en hebben de Engelsen echt eeuwen lang structureel te weinig zon gehad, maar ze hebben het goed voor elkaar. De tube is ongekend goed, de taal is makkelijk, het is lekker dichtbij en de beurs is gewoon perfect georganiseerd.

Genoeg inleiding, de hoogtepunten dan. Wat in het algemeen opvalt is dat, naast het traditionele "boek rechten spelletje", er steeds meer ruimte is ingericht voor alle nieuwe ontwikkelingen. Een paar hoogtepuntjes:

China
Dit land van de rijzende zon is ook het land van de rijzende boekenbranche, binnenkort het grootste boekenland ter wereld, groter dan Duitsland en de USA. Maar wel in een modern jasje: POD? Geen probleem, hoeveel miljoen exemplaren op jaarbasis had u in gedachten? Eboeken? op niet al te lange termijn groter dan fysieke boeken. Short stories? Wij hebben het nieuwste self publishing concept al draaien.

En in het kielzog: Turkije, India, Rusland en Brazilie
Al deze landen worden vaak genoemd als nieuwe machthebbers in de wereld. En het ziet er naar uit dat dat klopt. Iedere partij, uitgever of andersoortig, wil zaken doen met deze landen. Sommige partijen rollen zelfs eerst hun concept uit in bijvoorbeeld Brazilie, voordat ze uitrollen naar individuele Europese landen. Turkije passeert Nederland binnenkort om "ons" vervolgens ver achter te laten.

Globale e-concepten
Bij uitstek lenen e-concepten voor een wereldwijde uitrol en zo geschiedt het dan ook.

Kobo, amper vier jaar oud en begonnen met 10 man als onderdeel van een grote Canadese boekenketen, is een wereldwijde speler geworden op het gebied van e-boeken. Inmiddels overgenomen door een Japanner voor honderden miljoenen, 700 man tellend en nog steeds razendsnel groeiend. Petje af.

Amazon, met Kindle Publishing een van de wereld marktleiders, annonceerde maar weer eens een nieuwe schrijversmiljonair (boek "Beautiful Disaster"). Maar Amazon publishing toonde zich met een geheel eigen stand ook als serieuze uitgever die wereldwijd topauteurs uitgeeft. Stuk voor stuk nemen ze de auteurs over van de gevestigde orde. Onbegrijpelijk dat Bol, als kleine zus van Amazon maar wel met een prachtig bereik, deze zaken niet doet. Hebben ze de laatste tijd teveel op de kleintjes gelet?

Printondemand Worldwide biedt, zoals de naam al lichtjes verraadt, wereldwijde POD diensten. Uitermate interessant voor diverse partijen, waaronder mijn clubje! Op korte termijn zullen er meer aanbieders van deze printingdiensten komen, waardoor weer andere, nieuwe werelwijde concepten gaan ontstaan.

Diverse "Etailers"
Wil je je eboek wereldwijd verkopen? Geen probleem. In Nederland biedt het CB al aardige diensten aan en kun je ook rechtstreeks contracten met partijen als Kobo, Yindo, iBookstore afsluiten. Maar inmiddels zijn er diverse partijen waar je gewoon kunt "aanvinken" waar je je eboek wilt verkopen. Zij hebben in de regel honderden e-stores, waaronder alle grote jongens, in de aanbieding tegen redelijk aantrekkelijke tarieven. Deze wildgroei aan aanbieders zal nog even doorgaan, totdat een paar partijen de markt zullen gaan dicteren.

Kortom, de boekenbranche blijft onstuimig in ontwikkeling en zal dat nog wel even blijven. Leuk!
Tot slot, tip van de dag voor als je binnenkort naar Engeland gaat en van trendy eettentjes houdt: Zumo!