Boek.be en CB ondertekenen historische overeenkomst

Boek.be en CB ondertekenen historische overeenkomst


Het boekenlandschap verandert snel. De verkoop van boeken via het internet groeit jaar na jaar. Steeds meer mensen zoeken online naar informatie over boeken. Het volstaat voor een uitgever of een boekverkoper niet langer om enkel titel, auteur en prijs ter beschikking te stellen van de consument. Om te beslissen of men een boek koopt, wil de consument de cover, de beschrijving en liefst ook een eerste hoofdstuk en een recensie van het boek kunnen bekijken. Ook in de boekhandel willen de boekverkoper en de consument de meest volledige en juiste informatie over boeken kunnen raadplegen.

De behoefte leeft al langer in het boekenvak om te kunnen beschikken over een volledige en betrouwbare titelcatalogus waarmee men de consument beter kan verleiden tot het kopen van boeken. Boek.be en Centraal Boekhuis gaan de uitdaging aan om deze titelcatalogus uit te bouwen.

De beide directeuren, Hans Willem Cortenraad en Geert Joris zetten gezamenlijk hun schouders onder dit project en hebben een eerste overeenkomst hierover ondertekend.

Naast de klassieke bibliografische en logistieke gegevens zullen ook verrijkte gegevens zoals leesfragmenten, inhoudsopgaves e.d. worden verzameld. De titelcatalogus wordt opgebouwd op basis van internationale standaarden. Het ISBN-nummer vormt de basis van de catalogus, maar wordt daarnaast ondersteund door andere relationele tabellen. Zo zal eenzelfde boek in al zijn verschijningsvormen (paperback, gebonden, e-boek, luisterboek...) gegroepeerd worden onder een werknummer. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de nieuwe internationale ISTC-standaard. Op die manier kan een lezer gemakkelijker alle versies van een en hetzelfde werk terugvinden, ook als een bepaalde verschijningsvorm niet meer beschikbaar is.

Auteursinformatie zal o.a. op basis van de internationale ISNI-standaard worden bijgehouden en worden uitgebreid met allerlei interessante informatie: biografie, foto, nominaties en prijzen, enz... Deze informatie wordt gelinkt aan een auteursbibliografie. Daarnaast zullen gegevens van de sociale media van auteurs in de applicatie worden verzameld.

Voor boekhandels biedt het systeem op een erg eenvoudige manier informatie op maat aan. Via een webservice of op basis van databestanden zal elke boekhandel naar eigen wens en behoefte gegevens uit de database kunnen halen.

In de applicatie worden bovendien allerlei handige tools ingebouwd die het mogelijk maken om zowel een kwantitatieve als een kwalitatieve controle op de gegevens uit te voeren.

Uitgevers zullen snel berichten ontvangen over opgemerkte fouten en tekorten en zullen automatische toegang krijgen tot de database zodat correcties snel en accuraat kunnen worden uitgevoerd.

Volledigheid, correctheid en integriteit van de gegevens is het belangrijkste streefdoel van de nieuwe applicatie.

Om dit te realiseren zullen Centraal Boekhuis en Boek.be in Vlaanderen en Nederland klankbordgroepen van uitgevers en boekhandels opzetten om de verdere uitbouw en ontwikkeling van de applicatie mee te beoordelen en te sturen.

De applicatie is vandaag reeds operationeel in een beta-versie waarop een nulmeting zal worden uitgevoerd, zodat per kwartaal de vooruitgang kan worden gemeten. De applicatie zal up en running zijn voor alle gebruikers in de loop van de zomer 2012.

Met deze overeenkomst willen Centraal Boekhuis en Boek.be een ware kwantumstap realiseren in de uitbouw van een titelcatalogus die beantwoordt aan de noden van de hedendaagse boekverkoper en boekenlezer.