Zes diensten om zelf e-books mee te publiceren

Zes diensten om zelf e-books mee te publiceren


Lulu
Deze oudgediende in self-publishing gaat met zijn tijd mee. Vroeger kon je bij Lulu alleen maar papieren boeken uitgeven. Nu kun je er ook e-books verkopen. Dat kunnen pdf-bestanden zijn, maar ook ePubs — al dan niet voorzien van DRM (kopieerbescherming). Daarbij levert de site geautomatiseerde hulp bij het converteren van een Word-bestand naar ePub. Toch is de dienst vooral interessant vanwege de distributiediensten. Via Lulu kunnen auteurs hun e-books ook verkopen via bijvoorbeeld Amazon (Kindle) of Apple (iBookstore). Uiteraard brengt Lulu hier kosten voor in rekening. Na aftrek van de winst voor Apple (30%) gaat er 10% naar Lulu. De rest is voor de auteur. Lulu levert een gratis ISBN.

Boenda
De Nederlandse site Boenda is een platform waarop auteurs hun e-books verkopen. Er is een uitgebreide handleiding te vinden over het omzetten van een Word-bestand naar ePub. Deelname aan de site is gratis. Per verkocht boek houdt Boenda 10% in. Een mooie marge dus! De boeken kunnen desgewenst voorzien worden van watermerktechnologie (Booxtream). Dat kost per verkocht boek een extra bedrag(je). Als een auteur bepaalde zaken niet zelf kan of wil doen, kan hij op Boenda een ‘project’ aanmaken. Zo kan hij hulp inroepen bij zaken als coverontwerp, correctie of het aanmaken van een ePub. Boenda verkoopt alleen via de eigen site.

Apple iBooks Author
Bij de introductie kreeg iBooks Author wereldwijd veel aandacht, maar sindsdien horen we er maar weinig van. Met de software kun je prachtige digitale boeken maken, maar in de e-bookwinkel van Apple zijn maar weinig titels te vinden die met iBooks Author gemaakt zijn. De paar exemplaren die er wel zijn, werden — zo lijkt het — vluchtig in elkaar gedraaid met behulp van gratis Wikipedia-content. Echt fraaie exemplaren zijn op de vingers van twee handen te tellen. iBooks Author kent veel beperkingen. Het e-book dat je met deze software maakt, kun je alleen in de iBookstore verkopen. Bovendien moet je een verkopersaccount aanmaken bij Apple en dat vereist een belastingnummer bij de Amerikaanse overheid. Die kun je wel aanvragen als Nederlander, maar het is voor de doe-het-zelf-auteur een behoorlijke drempel waarbij Apple bijzonder weinig hulp biedt.

Smashwords
Deze internationale site levert 140.000 e-books van zogeheten ‘indie authors’, zelfstandige auteurs dus. De digitale boeken zijn niet alleen te koop via Smashwords zelf, maar ook via verschillende andere online winkels, waaronder Apple iBookstore (32 landen), Barnes & Noble, Sony, Kobo, Baker & Taylor, Diesel en Page Foundry. Nederlandstalige boeken zijn er welkom. De auteur krijgt 85% van de opbrengst als het e-book via Smashwords zelf wordt verkocht. De opbrengst daalt naar 60% als het via een van de genoemde externe shops gaat. Auteurs krijgen een gratis ISBN voor hun boek. Om betaald te krijgen moet je — net als bij de iBookstore — wel een Amerikaans belastingnummer aanvragen, maar Smashwords biedt daarbij veel meer hulp dan Apple.

Pumbo
Dit is een Nederlandse dienst waar auteurs hun e-books kunnen verkopen (evenals papieren boeken). Dat kunnen zowel pdf’s als ePubs zijn. Pumbo heeft tools om Word-, pdf-, Open Office- en Pages-bestanden om te zetten naar ePub. Bijzonder is dat de e-books ook verkrijgbaar zijn via CB (voorheen Centraal Boekhuis), en dus via de grote Nederlandse webshops. Daarvoor moet de auteur wel eenmalig € 45 betalen. De kosten die Pumbo per verkocht boek berekent zijn hoger dan de andere hier besproken diensten: € 2 plus 15% van de verkoopprijs. Daar komt nog een bedrag per transactie bij van rond de € 0,75. Toch is de dienst aantrekkelijk, omdat de e-books bij onlinewinkels als Selexyz.nl te krijgen zijn.

XinXii
Deze dienst komt oorspronkelijk uit Duitsland. De e-books worden via de eigen site verkocht en ook via grote online retailers zoals Apple iBookstore, Kobo, Amazon en Casa del Libro. Auteurs krijgen 70% vergoed indien de verkoopprijs van het e-book boven de $ 2,49 ligt. Als het e-book lager is geprijsd, wordt dat 40%. Er zit geen DRM op de verkochte boeken. XinXii heeft tools beschikbaar om ePubs en mobi-bestanden te maken.

Inct geeft graag een zo compleet mogelijk overzicht van beschikbare diensten. Goede ervaringen met een publicatiedienst die hier nog niet genoemd is? Mail het de redactie.