…… van de toekomst
Een soort van onsamenhangend samenwerkingsverband tussen allemaal partijen zoals boekenuitgevers, krantenuitgevers, online partijen, etc, met als doel om “het realiseren van een innovatieprogramma”. Lekker met elkaar crossmediaal lullen, even zweven terwijl het schip thuis aan het zinken is, tegen beter weten in dromen van een toekomst waarin alles beter is. Leuk. Of niet?
Ik heb niets tegen kennis uitwisselen en samenwerkingsverbanden, nog sterker: ik juich dat toe. Je moet goed bij de buren gluren om goede dingen te pikken en tot je te nemen. Of samenwerken met je concurrent om de andere concurrent aan te kunnen pakken. Of met een totaal andere partij een nieuwe markt aanboren. Niks mis mee. Maar ja, dit UvdT wordt fors gesponsord door moedertje Staat met een (naar verluidt) subsidie van meer dan 1 miljoen euro. En dat al voor de tweede keer, want we zijn inmiddels aanbeland bij UvdT2.
En daar ben ik op tegen.
Oke, ambtenaren hebben de aanvraag goedgekeurd. Wellicht (met de nadruk op wellicht) hebben zij helemaal geen bedrijfservaring en denken ze werkelijk dat vanaf de tekentafel innovatie kan worden gestimuleerd. Misschien zijn ze bij de toekenning wel ondersteund door een commissie bestaande uit wijze heren (waarom zo’n commissie uit wijze heren, die in de regel geen affiniteit met ondernemen hebben, moet bestaan is mij altijd een raadsel. Laat jongeren daar in zitten en je krijgt verrassende uitkomsten: “dit jaar geen toekenning van subsidies vanwege de bedroevend slechte aanvragen” ).
Maar goed, die ambtenaren doen hun werk. Veel erger is het dat zichzelf serieus nemende adviseurs, coaches en een legertje aan bedrijven gretig gebruik maakt van deze regeling. Zonder die subsidie zouden ze dit namelijk nooit doen. Dus ze doen het alleen omdat ze geld krijgen van de overheid. Zoiets van:
“heb je zin om in die sloot te zwemmen?”,
“nee”,
“maar je krijgt 1.000 euro van de overheid als je het doet”,
“oke dan”.
Dus de adviseurs, die dit kansloze traject begeleiden en er goed voor betaald krijgen, staan ’s ochtends op, kijken in de spiegel en denken: “ga ik weer een project aansturen waar niets uitkomt, maar ja ik krijg er voor betaald”. Get a life.
Nogal wat bedrijven die ik heb gesproken, hebben totaal geen geloof in dit project en zien er ook helemaal niets uitkomen. Het zou de deelnemers sieren wanneer ze de subsidie terug geven en stellen dat het zo belangrijk voor ze is dat ze het zonder subsidie gaan doen. Of gewoon aangeven dat dit een farce is. En de overheid moet eens echt worden bijgepraat dat ze maar beter 90% van alle subsidies kunnen stopzetten.
De uitgeverij van de toekomst wordt in de echte wereld iedere dag gemaakt door de talloze initiatieven van kleine partijtjes en door grote spelers die durven te veranderen.
Neem nu bijvoorbeeld het nieuws van de week: Amazon neemt Goodreads over voor een slordige $150 mio (zo wordt gezegd). Kijkend naar de 16 miljoen gebruikers, waarvan misschien 10-15% daadwerkelijk ook actief is, is dat een hoge prijs per actieve gebruiker. Nou ja, Amazon heeft geld zat. Maar ze doen het wel. Eerst alleen een boeken webshop, daarna tal van andere producten opgenomen in die webshop, vervolgens ereaders, self publishing voor ebooks (Kindle on demand) en p-boeken (CreateSpace), een traditionele uitgeverij (Amazon Publishing) en nu dus een boekencommunity erbij. Petje af.