80.000 'oude' boeken online beschikbaar in nieuwe webdienst KB

80.000 'oude' boeken online beschikbaar in nieuwe webdienst KB


Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Dit is een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking. De KB kan kosteloos een belangrijk deel van haar collectie digitaliseren en Google Book Search verwerft hoogwaardige content. De grote winnaar is het publiek, in het bijzonder wetenschappers, die veel beter toegang krijgen tot de collectie van onze nationale bibliotheek.”

Bas Savenije, algemeen directeur van de KB: “De Koninklijke Bibliotheek heeft als nationale bibliotheek van Nederland de verantwoordelijkheid iedereen, overal ter wereld, digitaal toegang te geven tot alle boeken die in Nederland uitgegeven zijn. De Koninklijke Bibliotheek wil daarom alle boeken die in Nederland gedrukt zijn digitaliseren. Gezien de grote hoeveelheid publicaties die onze collectie rijk is, is dat geen sinecure. De samenwerking met Google geeft ons de kans om het digitaliseringsproces te versnellen, de vindbaarheid van onze collectie te vergroten en te zorgen voor optimale toegang tot, en gebruik van een unieke verzameling van wetenschappelijke, juridische en maatschappelijke werken uit de 18e en 19e eeuw.”

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: “Ons gezamenlijke project met de Koninklijke Bibliotheek past binnen ons doel om zoveel mogelijk boeken ter wereld doorzoekbaar en toegankelijk te maken via het internet en zo te helpen alle kennis beschikbaar te maken. Dat vanaf vandaag de helft van deze historische werken vrij toegankelijk is, is een mijlpaal in de samenwerking met de KB.”

Het scannen neemt in totaal een aantal jaren in beslag. Nadat het scanproces is voltooid, komen de boeken terug in de magazijnen, zodat ze ook weer voor het publiek beschikbaar zijn.

Meer informatie over Google Books is beschikbaar op: http://books.google.nl/googlebooks/about.html