BZT: Bloed, zweet en tranen
Om te beginnen: het ontwikkelen van nieuwe projecten in de uitgeverij kan niet zonder BZT: Bloed, Zweet en Tranen. Begin dit jaar hoorde ik op de radio een interview met Olcay Gulsen, de vrouw achter het zeer succesvolle modemerk Supertrash. Gevraagd naar het belangrijkste geheim achter haar succes noemde ze één ding: doorzettingsvermogen. En dat geldt voor alle nieuwe of innovatieve dingen, zeker in zware tijden, en zeker ook in de uitgeverij: we moeten enerzijds veel ruimte creëren voor mooie, inventieve, laboratorium-achtige projecten, maar ons daarnaast realiseren dat we die dingen alleen maar echt kunnen laten bloeien door er veel, heel veel bloed, zweet en tranen in te stoppen.
De afgelopen jaren heb ik diverse projecten gezien die – soms ook nog met een enorme bak subsidie – werden gelanceerd, maar al overleden waren voordat ze konden bloeien, eenvoudigweg omdat de initiatiefnemers zich niet konden of wilden realiseren hoeveel je moet zweten voordat je gaat oogsten. Even terug naar Wereldschrijvers: ik heb ontzettend veel meters gemaakt om de zaak aan het draaien te krijgen, en na een lange opstarttijd heb ik daarvoor dit jaar – in de vorm van goede nieuwe opdrachtgevers – kunnen oogsten. Langzaamaan gaat het soepeler en komt de boel goed in beweging, maar daar ging een lange tijd en vele uren investeren aan vooraf.
Ik heb dit jaar nog iets geleerd van mijn Wereldschrijvers-project: ik kwam bij een groot aantal, zeer uiteenlopende uitgeverijen binnen en trof over all opmerkelijk veel enthousiasme en creativiteit. Het mag crisis zijn, maar op heel veel plekken gaan de mensen ervoor.
Dat geeft hoop, ook voor 2013. U allen in de uitgeverij wens ik voor het komende jaar veel werkplezier, creativiteit én doorzettingsvermogen.